Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översiktsplan måste göras om efter misstag

Två av Bergs översiktsplaner krockar med varandra.
Det som tillåts i den ena förbjuds i den andra och när kommunens misstag korrigerats kan förutsättningarna helt ha ändrats för ett av länets mest omdiskuterade vindprojekt.

Bergs kommuns översiktsplan för Gräftåvallen som fastställdes 2011 har skrivningar som går emot den översiktsplan för vindkraft som fastställdes ett år senare.

– Vi har gjort ett misstag. I översiktsplanen för Gräftåvallen har vi sagt att vindkraft inte får förekomma närmare än tio kilometer från Gräftåvallen, säger Dan-Olov Westberg (C), kommunstyrelsens vice ordförande i Berg.

I vindkraftplanen anger dock kommunen ett område fyra kilometer från Gräftåvallen som lämpligt för vindkraftetablering.

Den här krocken mellan de två översiktsplanerna har gjort att kommunen nu har satt i gång en process för att ändra området som rekommenderas för vindkraft.

– Vi vill flytta den gränsen så att den stämmer med översiktsplanen för Gräftåvallen, säger Dan-Olov Westberg (C).

Men det går inte att bara flytta gränsen en halvmil längre bort från Gräftåvallen – processen blir mer långdragen än så.

– Tyvärr är det så att när man ändrar en översiktsplan så är det samma gång som när man gör en ny, det här jobbet tar säkert minst ett halvår.

I en sådan process ingår att allmänheten ska få ge sina synpunkter och i Gräftåvallen har det varit högljudda protester sedan det blev känt att det Triventusägda bolaget Vindkraft i Dalåsen AB vill bygga 60 vindkraftverk precis i det område som nu måste revideras.

Hösten 2012 höll boende och stugägare i Gräftåvallen ett möte med kommunen för att utrycka sin ilska över att kommunen angett ett område så nära Gräftåvallen som lämpligt för vindkraftetablering.

Redan då hade en stugägare granskat de båda översiktsplanerna och påpekade att de inte stämmer överens med varandra och kommunens vindplan JO-anmäldes, utan att JO vidtog några åtgärder.

I den nya planprocessen kommer de berörda att få tillfälle att yttra sig.

– Och då kan det komma in helt nya synpunkter, så det kan bli nästan vad som helst av det här, säger Dan-Olov Westberg (C).

Den här ändringen av översiktsplanen kan även få konsekvenser för Vindkraft i Dalåsen AB:s utskällda vindkraftprojekt. Om kommunen beslutar sig för att dra gränsen för vindkraft en mil från Gräftåvallen hamnar hälften av bolagets projektområde utanför de marker som kommunen anser vara lämplig för vindkraft. LT har sökt Vindkraft i Dalåsen för en kommentar, utan att lyckas.