Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskande bra ekonomi i Berg

Året 2009 gör Bergs kommun det bästa ekonomiska resultatet på 20 år: plus 11,2 miljoner kronor. Men kommer ni ihåg hur det var med den påstådda dåliga ekonomin?

2009 blev ytterligheternas år i Berg med ett ekonomiskt rekordöverskott efter att vi blivit riksbekanta som kommunen med hemkunskap utan ingredienser. Skolminister Jan Björklund uttalade sig på riksnyheterna och konstaterade att vi borde prioritera annorlunda. En oerhört pinsam uppmärksamhet. Undrar vad Björklund säger nu när kommunen vill lägga ned skolor trots det mycket goda resultatet för 2009 och prognosen för 2010?

I fullmäktige i november var det budgeterade resultatet för 2010 plus 5,6 miljoner kronor, men bara efter tre månader har budgetprognosen ökat med över 100 procent till hela 11,3 miljoner kronor. Trots det så vill man forcera fram beslut om skolornas vara eller icke vara. Tänk att ta beslut om att lägga ner skolor utan att en enda ekonomisk kalkyl redovisats till kommunfullmäktiges ledamöter i handlingarna till senaste kf-sammanträdet. Kalkyl för Skålans skola efterfrågas. Kalkyl för högstadiet Rätans skola efterfrågas.

Kalkylerna anser vi också måste vara av den kvaliteten att de tydliggör besparingar och redovisar kostnader och intäkter på ett professionellt sätt och inte som nu då alla talar om kostnader och besparingar i en salig röra. MBL-förhandlingen går jag inte in på djupare här, men helt klart är att vi inom MP i Berg tar helt avstånd från hur denna fråga har hanterats. Det mest obehagliga med den politiska kultur som just nu råder i Berg är att viktiga beslutsunderlag hålls hemliga så länge att underlagen aldrig hinner eller kan granskas.

Vården och omsorgen går på knäna på grund av för lite bemanning för denna hetsjakt på orimliga plusresultat.

Vården, omsorgen och skolan måste helt enkelt få en ökad del av överskottet så att vi får en fungerande verksamhet och så att medborgarnas behov tillfredsställs.

Vi kommer att verka för en demokrati- och öppenhetsreform i Berg och för en fortsatt decentraliserad skola och omsorg i kommunen med Sveriges mest landsbygdsboende befolkning. Vi ser fram emot en spännande valrörelse.

Miljöpartiet i Berg

Pietro Rödin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel