Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överpedagogisk, trög och med filmiska blottor

Bananas

Bio Regina

Genre: Dokumentär

Premiär: 9 oktober 2009

Regi: Fredrik Gertten

Speltid: 1 tim 27 min

Censur: Barntillåten

Betyg: 2

Annons

En advokat knyter slipsen runt sin välmående hals och blickar från sitt lyxkontor ut över downtown Los Angeles innan han sätter sig i den röda Ferrarin för en lusttur runt kvarteret. Filmens storskurk? Nej, advokat Juan Dominguez är hjälten i den vita hatten, altruisten som egenhändigt reser till Nicaragua för att hjälpa bananarbetare som blivit sterila av det förbjudna bekämpningsmedlet DBCP, använt av multinationella jätten Dole.

Fredrik Gerttens extremt omtalade ”Bananas” är som bäst just när den överraskar och drar undan fördomarnas matta under publikens fötter. Ett par gånger gör den det. Men i stora stycken är den tvärtom en mycket konventionell dokumentär, en klassisk, angelägen historia om hur det stora företaget ger sig på det lilla folket.

Och en bra historia – men tyvärr inte en bra berättad historia. ”Bananas” lider svårt av bristen på skärpa i dramaturgin; det blir trögt och statiskt.

Säga vad man vill om Michael Moore, Janne Josefsson och deras relationer till sanningen, men de har karisma och showmanship och i deras sällskap blir man aldrig uttråkad, alltid engagerad.

”Bananas” känns i jämförelse som en överpedagogisk föredragshållare.

Det går förstås inte att recensera ”Bananas” utan att nämna de infekterade domstolsprocesser som blivit filmens ofrivilliga eftertext. Lika påfrestande som det är att följa megakoncernen Doles förföljelse av Gertten och hans film, lika frustrerande är det att se de filmiska blottor som Gertten visat sin motståndare.

Han borde ha gått djupare in på det faktum att advokat Dominguez anklagats för bevisfusk och bedrägeri. Han borde ha avstått från att antyda att Dole dödar sina arbetare. Det hade inte gjort filmen mindre slagkraftig. Tvärtom.

Mer läsning

Annons