Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överläkare; ”Ta itu med feberfobin och sluta medicinera feberkramper”

– Det är dags att ta itu med ”feberfobin”, det vill säga inställningen att alltid försöka medicinera bort feberkramper.

Det anser överläkare i barn- och ungdomsmedicin vid Östersunds sjukhus, Inge Axelsson.

I går publicerade Läkartidningen en så kallad medicinsk kommentar, en typ av ledare, som är skriven av Inge Axelsson.

Han slår fast att feberkramper inte kan förebyggas med febernedsättande mediciner. Det har varit känt länge och har bekräftats av en ny finländsk studie.

”Nu behövs inte fler studier. Läkare och sjuksköterskor måste lära föräldrar att feberkramper inte går att förebygga, att de nästan alltid är ofarliga och att febern kanske motverkar och förkortar infektioner”, slår han fast.

– Man måste ta i lite om man ska höras i bruset, säger han till LT. Redan under 1980-talet sa min dåvarande chef Henrik Voss, vid barnkliniken på Östersunds sjukhus, att mediciner inte hade någon effekt.

– Hans påstående gäller än i dag, 25 år senare.

För ett och ett halvt år sedan var det en barnläkare i Stockholm som framträdde i Rapport där huvudnyheten var att man gav barnen för lite Alvedon, dosen skulle dubblas.

Det reagerade Inge Axelsson väldigt starkt på och skrev en insändare i läkartidningen.

För ett år sedan blev det en hearing mellan läkaren och Inge Axelsson, där Läkemedelsverket var närvarande och de bestämde att doserna inte skulle ändras.

– Jag argumenterade för att det var farligt att höja dosen och jag fick gehör för mina åsikter, säger Inge Axelsson.

Inge Axelsson menar att paracetamol, som vanligtvis säljs under varunamn som Alvedon eller Panodil, kan skada levern. Det handlar med andra ord inte om en ofarlig medicin.

Han pekar också på farorna med att överdosera i dag när läkemedlen kan köpas på exempelvis Coop och Ica.

”Feberkramper kan inte förebyggas med febernedsättande mediciner och troligen inte på något annat säkert sätt heller. Jag hoppas att den finländska studien innebär slutet på försöken att medicinera bort feberkramper.

Det finns tills vidare ingen anledning att utföra fler kliniska prövningar av läkemedel mot feberkramper”.

Inge Axelsson menar att begreppet feberfobi, som är välkänt i den engelska världen, bör användas också i Sverige om inställningen att alltid försöka medicinera bort feber.

– Febern är ofta en vän, en hjälp i kroppens kamp mot infektioner.