Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överkörda och förstörda

I samband med körning i skog och mark på en fastighet i Strömsunds kommun misstänks brott mot artskyddsförordningen.

Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan om brott mot miljöbalken som ska utredas närmare av polisen.

Det handlar om en fridlyst art som förstörts och som kräver noggrant skydd enligt det så kallade art- och habitatdirektivet.

Det misstänkta artbrottet upptäcktes i samband med tillsyn men länsstyrelsen har inte släppt information om vilken art det gäller.

Enligt uppgifter till LT handlar det om två bestånd av guckusko som blivit förstörda i samband med markaktiviteter inom en fastighet i Strömsunds kommun.

– Körskador över båda bestånden har kunnat konstateras och till följd härav har delar av bestånden förstörts, konstaterar länsstyrelsens naturvårdschef Håkan Attergard i anmälan.

Han bedömer att det finns starka indikationer på brott. Polisen har fått uppgifter att gå vidare på i frågan om tidpunkt och vem eller vilka som befunnit sig på platsen när skadorna uppkom.

Guckusko gynnas av kalkrik mark. Den förekommer här och där i flera av de mellersta landskapen upp genom Norrland. Blomman trivs i skuggrika lövskogar, ängsgranskogar, kalkbarrskogar och rikkärr.