Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagandenfrån sjukatar för lång tid

Den som överklagar sin sjukpenning i Jämtland till förvaltningsrätten måste räkna med att det tar tio månader för ett beslut.

Annons

Boende i Jämtland tillhör de som får vänta längst i landet på att få ett beslut från förvaltningsrätten.

Överklaganden från länet hamnar i Härnösand. Där går det åt 9,5 månader i handläggningstid för 75 procent av ärendena. Av landets tolv förvaltningsrätter är det bara på två ställen det tar längre tid.

Det har Riksrevisionen kommit fram till i en genomlysning av handläggningstiderna.

Målen rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter i frågan om sjukpenning, socialbidrag och sjuk- eller aktivitetsersättning.

Handläggningstiderna för de flesta mål i Härnösand de senaste åren pendlar mellan 9,2 och 10,6 månader.

Genomsnittet i landet var 7 månader förra året.

– De långa handläggningstiderna är inte acceptabla, det är viktigt att den som överklagar ett beslut får besked så snart som möjligt, säger riksrevisor Jan Landahl.

– Förvaltningsrätterna kan göra mer för att effektivisera handläggningsprocessen och ge alla som överklagar begriplig och relevant information.

Det visar sig nämligen att den som överklagat ett beslut till förvaltningsrätten inte får information om att överklagandet har mottagits, eller hur lång tid det kommer att ta att få en dom. Bristen på information kan leda till att man inte förstår och kan hantera processen.

75 procent av målen ska avgöras inom 6 månader, enligt verksamhetsmålet.

Socialförsäkringsmål tar betydligt längre och i Härnösand handlar det om ett år och en månad innan 75 procent avgjorts.

De flesta förvaltningsrätter har för höga balanser. Antalet oavgjorda mål är för högt och personalen klarar inte att hålla jämna steg med inflödet av nya mål.