Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklaganden om vindkraft avslås

Härjedalens kommunfullmäktiges beslut att tillstyrka vindkraftsbyggen på Åndberget och Skaftåsen står fast. Förvaltningsrätten meddelar att de avslår de överklaganden som kommit in.

Turerna kring vindkraftsetableringar i Härjedalen går vidare. Besluten att tillstyrka anläggningar på Skaftåsen och Åndberget överklagades med hänvisning till jäv, bristande beredning samt brott mot likställighetsprincipen.

Förvaltningsrätten påpekar att de endast kan pröva lagligheten i beslut, inte dess lämplighet.

När det gäller ärendets beredning hänvisar förvaltningsrätten bland annat till att det inte finns något krav på beredningens omfattning eller kvalitet i kommunallagen.

De två medborgarförslag som ställs mot varandra i överklagan röner ej något gehör hos förvaltningsrätten.

– Det finns inte visat att klagandenas medborgarförslag inte behandlats i enlighet med reglerna i kommunallagen. Att medborgarförslaget fått olika inflytande och påverkat fullmäktiges ledamöter på olika sätt innebär inte att likställighetsprincipen åsidosatts, skriver rådman Per-Olov Larsson.

När det gäller fullmäktigeordföranden Gunilla Hedin (S) och hennes hantering av jävssituationen så finner förvaltningsrätten att hon på vissa sätt agerat olämpligt men däremot inte att hon genom sitt agerande deltagit i handläggningen av Åndbergsärendet.