Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklaga cryptodomen

Annons

Jag har reagerat på hur kommunens ansvariga kommenterat Cryptoutbrottet och domen.

Kommunchefens uttalande om att kommunen inte kunde gissat sig till att ett Cryptoutbrott skulle kunna drabba Östersund är anmärkningsvärt. Jag anser att i kommunens ansvar för invånarnas hälsa ligger att hålla sig informerad om de säkerhetsrisker som finns när det gäller dricksvattenförsörjning. Redan I Livsmedelsverkets rapport 28/2005 påtalas risker och där nämns både Giardia och Cryptosporidium.

Det finns flera forskarrapporter före år 2010 där faran med Cryptosporidium påpekas.

Det går alltså inte att, som kommunens ansvariga, göra påståenden om att man inte kunde gissa sig till eller göra påståenden om att inget var känt om Cryptosporidium före 2010. Utbrottet av Giardia i Bergen i Norge år 2004 ledde till att ett par svenska kommuner fick upp ögonen. Man kan fundera över varför inte info om riskerna spreds till alla Sveriges kommuner. Jag anser att det självklart ligger inom en kommuns ansvar att hålla sig informerad om risker för föroreningar i dricksvatten och att noga följa aktuell forskning.

Lutade sig Östersunds kommun ansvariga tryggt tillbaka i tron att man hade god branschstandard?

Jag tror att vi är många äldre som har fått kroniska försämringar av vår tjocktarmsfunktion på grund av Cryptosjukan. Vi har fått sänkt levnadsstandard.

Vi har ingen hjälp att hämta hos landstingets läkare. Vi får finna oss i att bli förnedrade om vi överhuvudtaget nämner att vi tror att vi har fått kroniska skador på tjocktarmen på grund av cryptosporidiumparasiten.

Jag hade hösten 2010 blivit uppmanad av läkare att dricka mycket vatten vilket jag olyckligtvis gjorde före cryptoutbrottet. Detta ledde till tre veckors mycket svår Cryptosjuka som även slog ut min medicinering för en annan kronisk sjukdom.

Vi äldre med multifaktorella orsaker till sämre hälsa drabbades hårdare än yngre människor som har förmånen av att äga ett bättre immunförsvar.

Jag hoppas därför att domen överklagas till Hovrätten och att de ser med andra ögon på kommunens ansvar än vad Tingsrätten har gjort.

Drabbad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel