Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över tusen frågor till #kandulova

Många av våra läsare väljer att ställa frågor till de lokala kommunpolitikerna på vår sajt. Frågorna är breda och rör större delen av samhället.

Vid lunchtid på fredagen har läsarna ställt över tusen frågor till de lokala politikerna i Mittmedias område i södra Norrland.

I vårt eget län sitter nu politikerna och svarar för fullt på era frågor om vad de kan lova inför den kommande mandatperioden.

Ska Änge få en ny idrottshall? Kommer skidbacken i Almåsa öppna i vinter? Ska ni satsa mer på närproducerad mat för skolbarnen?

Frågorna om vad politikerna kan lova rör sig brett inom alla de olika områdena som vårt samhälle utgör.

Som ett exempel en fråga gällande Östersunds kommun där alla svarande politiker sagt ja till löftet är:

– Kan du lova att utveckla mötesplatser/fritidsgårdar med högre bemanning och utbildad personal?

(C), Carina Asplund, Kommunalråd: Ja. Att ungdomar erbjuds vettiga sysselsättningar på sin fritid är oerhört viktigt. Det bör finnas flera fritidsgårdar i kommunen där det också finns kvalificerad personal. Andra former av samlingslokaler och platser för ungdomar ska också uppmuntras och ges kommunalt stöd. Positivt är att regeringen i landsbygdsprogrammet har avsatt 50 miljoner som ska användas till investeringar i fritids- och idrottsanläggningar som behöver rustas upp/byggas ut.

(S), AnnSofie Andersson, Kommunstyrelsens ordförande: Ja, idag driver flera föreningar fritidsgårdar i kommunen. Med föreningar kommer fritidsgårdarna utvecklas lite olika, vilket var ett av syftena med att erbjuda föreningar att driva fritidsgårdar. När det gäller bemanning så ska den vara så stor som verksamheten kräver. Kommunen anställer utbildad personal och ska fortsätta med det när nyanställningar ska göras.

(V), Christina Hedin, 1 namn på kommunfullmäktigelistan: Ja. Vi vill satsa 4 miljoner kronor ytterligare på ungdomsverksamheten. Fritidsgårdarna behöver förbättra både öppettider och verksamhetsutbud. Vi föreslår att en ”resursgrupp för unga” skapas, för ökat samarbete mellan fritidsgårdar, skola, fältarbetsgrupp, polis, föreningsliv och socialtjänst.

(MP), Karin Thomasson, Kommunalråd, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden: Ja. Det behövs fler mötesplatser för ungdomar i Östersund. Det kan vara en fritidsgård eller något annat. Det ska alltid vara utbildad personal, det är viktigt. Huruvida bemanningen ska vara högre är svårt att säga generellt. Det måste bero på öppettider, typ av verksamhet etc. Vi skulle också vilja se annan verksamhet än ren fritidsgård ut på gårdarna. Närmare samarbete med Kulturskola och föreningsliv kan utveckla gården som mötesplats.

(M), Pär Jönsson, Oppositionsråd: Tveklöst ja. Redan 1999 krävde vi moderater att det skulle satsas på fritidsgårdarna. Då valde (S) att spara 40 procent på dem. VI har varje år sedan 1999 begärt omröstning om 2 miljoner kr extra per år till fritidsgårdarna, så de kan ha öppet helger och lov. Varje gång har de styrande partierna, nu senast (S), (MP) och (C) röstat nej! Fritidsgårdarna är jätteviktiga. Precis som vi vill satsa på skolhälsovården och en ny fältarbetsgrupp (som S la ned).

(FP), Pär Löfstrand, Vice ordförande barn- och utbildningsnämnden: FP har tillsammans med M och KD drivit frågan om att det ska finnas en fritidsgård i varje stadsdel. Vi ser med oro på utarmningen av fritidsgårdsverksamheten som skett de senaste åren i Östersunds kommun.

(SD), Peter Johansson, vice ordf SD Jämtland/Härjedalen: Ja. Det skall finnas ett brett utbud för våra barn och ungdomar så att de har en vettig fritid. Fattas det behörig personal så är det vår skyldighet att se till att utbilda flera fritidsledare som denna fråga rör.

Nu på söndag är det tre veckor kvar fram till att de som ska styra kommunerna och landet de kommande fyra åren väljs. Passa på att ställa frågorna till de olika partierna nu på vår sajt, ltz.se.