Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 måste testas efter smittlarmet

Sällan eller aldrig har ett enda sjukdomsfall lett till en så omfattande smittspårning som nu äger rum inom Jämtlands läns landsting. Mer än 100 personer ska kontrolleras på mycket kort tid.

Annons

Just nu pågår ett intensivt arbete med att försöka spåra den hepatitsmitta som upptäcktes hos en anställd inom barnomsorgen i Östersund förra veckan.

– Det går till så att man tittar kring den här personen, var den kan ha fått smittan och vilka den kan ha smittat, berättar Maria Omberg som är sjuksköterska och områdeschef på landstingets smittskyddsenhet.

Hon berättar att hepatit A är smittspårningspliktig enligt smittskyddslagen.

– Det handlar om att man vill förebygga vidare smittspridning därför att man som vuxen kan bli ganska sjuk av den här sjukdomen. Det är ovanligt att barn blir det men även det förekommer.

Många barn och anställda på Mosippan har redan tagit eller kommer att få ta ett blodprov som ska visa om någon fler har smittats av hepatit A. De som redan är vaccinerade eller haft sjukdomen tidigare har redan ett skydd. Enligt Maria Omberg så kommer det att dröja till nästa vecka innan smittskyddsenheten hunnit sammanställa provsvaren.

Totalt handlar det om cirka 75 barn och 30 anställda som ska kontrolleras. Men det kan också röra sig om ytterligare ett stort antal personer.

– Alla i patientens närmiljö blir spårade, säger Maria Omberg.

Hon har aldrig tidigare varit med om en så här stor smittspårning.

– Det är ovanligt att man går ut till så här många. Under mina tio år på smittskyddet så är det här andra gången som vi går ut till en förskola men det här är första gången det är en så stor förskola.

Maria Omberg säger att smittskyddsenheten hittills inte har hittat något som tyder på att fler smittats av hepatit A. De allra flesta smittas under en utlandsvistelse men i det här fallet har personen inte varit på utlandsresa i närtid.