Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovårdade Brunflo snyggas upp

Ny asfalt i centrum, en samlingsplats för unga och badbryggor i Brunfloviken. Idéerna är många när Brunflo ska utvecklas på allvar.

"Vi tycker att Brunflo samhälle har försummats de senaste åren".

Det var politikerna Anders Edvinssons, Göte Muréns, Hans Lingbloms och Henrik Kvists första mening i en motion som lämnades in till kommunstyrelsen den 8 maj 2012.

"Det som brister är att Brunflo samhälle ser ovårdat ut", påpekade de i skrivelsen och föreslog att ett krafttag skulle tas och att "Brunflo samhälle får den uppsnyggning det förtjänar".

I dag, lite drygt 1,5 år senare, är det på gång på riktigt.

Satsningen som började med en tanke, är nu ett så kallat leaderprojekt under det korta och koncisa namnet Brunflos Framtid med ABF som projektägare.

– I stort går projektet ut på att öka Brunflos attraktionskraft med hjälp av invånarnas egna initiativ, säger Anders Edvinsson, motionsställaren som också fick ordförandeuppdraget i den referensgrupp av Brunflobor som ska styra upp framtiden i bygden.

Flera möten har hållits sedan kommunfullmäktige antog motionen förra hösten och det är tydligt att invånarna i Brunfloområdet vill se förändringar. Ur förslagsskörden i våras:

Skapa en samlingsplats för unga med konst, musik och ett kafé.

Renovering av gångbroar och asfaltskador, uppröjning längs gång- och cykelvägar samt stängsel kring skolan.

Trottoar mellan Sörgårdsskolan och kyrkan kom också upp på mötet.

Skridskospåret Medvinden på Storsjön ska sträckas från Badhusparken till Brunflo.

Bygga upp bad- och fiskebryggor.

– Jag tror att invånarna vill göra något; de vill utveckla sin bygd. Nu har de chansen att vara med och påverka och bygga upp någonting. Och förhoppningsvis få pengar för det längre fram för att genomföra själva förändringarna, säger Håkan Pettersson som alldeles nyligen utsågs till projektledare till förstudien om framtiden för Brunflo.

Planen är att projektet ska leda till en treårig handlingsplan som ska ta tillvara på Brunflobornas, näringslivets, föreningarnas och idrottens egna önskemål.

– Men det är inte jag som driver projektet. Det är deltagarna, Brunfloborna själva, som driver det, poängterar Håkan Pettersson som kliver på projektledarjobbet nu i januari.

Brunflo är annars en utvecklingsbygd; det är fastslaget i det landsbygdsprogram som Östersunds kommun tagit fram där Brunflo även ses som den viktigaste "...stödjepunkten för samhällsservice för den omkringliggande landsbygden".

När LT gjorde en högst ovetenskaplig enkätundersökning i Brunflo häromdagen var bristen på klädaffärer något folk pratade om.

– Jag saknar kläd- och skoaffärer, säger Elisabet Sveding.

– Klädaffärer, säger även frisersalongsägaren Lena Edlund som har haft funderingar på att öppna en egen affär.

Arne Karlsson, Brunflobo sedan 50 år tillbaka, trivs bra säger han.

– Det är mycket som är bra här, men jag skulle vilja ha en bokhandel. Och Ikea.