Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt sval och blöt juni månad

Jämfört med många tidigare år var juni en ovanligt sval och blöt månad.

I maj fick hela landet sommaren med undantag för fjällen, där det i Storlien-Visjövalen var snö in i början på juni.

Månaden bjöd länet på riktigt mycket regn. Den 18 juni kom ett omfattande regnväder in över landet och gav 68 mm i Höglekardalen och 50 mm i Sågen. De stora regnmängderna orsakade översvämning och jordskred i Åre vilket ledde till att både järnvägen och E14 fick stängas av för all trafik.

Under natten den 21 juni var det tre minus grader i Börtnan men de kyliga nätterna blev varmare då värmen från södra Sverige började sprida sig norrut.

På midsommarafton rörde sig dock ett lågtryck in över mellersta delarna av landet och gav regn- och åskskurar. Och efter lågtrycket strömmade kylig luft åter över norra Sverige medan det i södra Sverige var fortsatt varmt.

Sista juni kom det regn och åska över landet, totalt 13 025 blixtar registrerades. 57 mm fick Borgvattnet där det kom mest regn.