Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt höstkall september

I delar av Sverige skådade man hösten i vitögat redan i slutet av augusti – och kylan fortsätter.

– Det har varit en ovanligt kall inledning på september i hela landet, säger Anna Österman, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Den 15 augusti kom hösten till nordligaste Sverige och delar av fjällen, vilket anses vara normalt. Men redan den 24 augusti nådde hösten östra Jämtland och i slutet av månaden noterades hösttemperaturer så långt söderut som i norra Svealand och Sydsvenska höglandet.

De första tre dygnen i september har kylan behållit sitt grepp i landet.

– I Stockholm har det varit tre grader under dygnsmedeltemperaturen. Visby har haft två grader kallare liksom Sundsvall, Östersund och Umeå, säger Österman.

Även i Sydsverige har det varit kallare än normalt. Det man använder som referens är motsvarande datum under perioden 1961–1990.

Kylan fortsätter ett tag till, åtminstone i södra delarna av Sverige.

– Götaland och Svealand kommer att ha fortsatt kallare än normalt de närmaste fem dygnen. Däremot får Norrland mer normala temperaturer, säger Anna Österman.

Hösten betraktas ha inträtt när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader minst fem dygn i rad.