Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt bra surströmming i år

Älskad eller hatad - surströmmingen lämnar ingen oberörd, och den ger sällan upphov till halvljumma omdömen.

På torsdag är det premiär för årets inläggning.

Annons

– Den blir bättre än vanligt, för råvaran var så fin i år. Strömmingens skinn kändes nästan som läder, säger Ruben Madsen, Surströmmingsakademiens ordförande.

Totalt har 700 ton strömming lagts in den här säsongen, och 1,2 miljoner burkar färdig surströmming har producerats av salterierna.

Under den kommande helgen kommer det att pysa och lukta när årets burkar öppnas av surströmmingsälskare i hela landet.

– Sedan sju år tillbaka säljs det mer surströmming söder om Dalälven än norr om den, säger Ruben Madsen.

En växande andel av burkarna innehåller filéer.

– Filéerna har blivit mycket bättre nu än när de kom för några år sedan, säger Christina Möller, en av Surströmmingsakademiens 18 ledamöter.

Hon var under 25 år chef för Kooperativa förbundets (KF) provkök, och testade bland annat surströmming inför KF:s inköp.

TT: Hur äter du helst surströmming?

– Med hårt tunnbröd som jag lagt mandelpotatis och surströmming på. Ovanpå det lägger jag en blandning av finhackad rödlök och dill, säger Christina Möller.