Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanliga barn och mumintroll

/
  • Tove Janssons Muminböcker är klassiker som håller än. Inger Edelfeldts och Emma Adbåges De ovanligaste barnen i världen är en oemotståndlig nykomling.Foto: Britt jakobsson

Annons
Lycklig den som äger Tove Janssons bilderböcker "Vem ska trösta knyttet?" och "Hur gick det sen?" med hål och allt i original - men för den som inte har finns nu tröst. Förlaget ger ut alla bilderboksklassikerna och många berättelser ur kapitelböckerna i en tjock antologi, Stora Boken om Mumin. Mycket fin bildkvalitet.
Litet muminlexikon från A till Ö presenterar muminvärldens aktörer och viktiga hållpunkter. Muminmammans kokbok, visor från Mumindalen och serien Mumin och den gyllene svansen finns också med.
Samtidigt kommer del 1 av Tove Janssons samlade serier, även den en kvalitetsutgåva som bör hålla i generationer. Del 1 omfattar Mumintrollet, Muminfamiljen, Familjen lever högt och De ensliga ön. Stor satsning och en viktig händelse i barnboksvärlden om en författare som skapat en värld lika mycket för vuxna som för barn.
En bilderbok med mycket stark samtidskänsla är Inger Edelfeldts och Emma Adbåges De ovanligaste barnen i världen.
Barn brukar inte vilja skilja ut sig utan strävar ofta efter att höra till och smälta in i gruppen, ungefär som flickan från en dramatisk och originell teaterfamilj när läraren frågade vad barnen önskade mest av allt. Hon svarade: Vanliga föräldrar!
Med moderna föräldrar är det tvärtom. De är superindividualister och odlar sina personliga varumärken till max som huvudpersonerna i boken. De söker en ovanlig partner som kan matcha deras fantastiskt originella livsstil och när de möts blir de förstås kära! Allt de har är konstigt och ovanligt och när de sätter bo tillsammans kommer de riktigt loss med sina bisarra möbler och prylar.
Snacka om bra idé för en bilderbok och Emma Adbåge har tagit allt tillvara. Den blivande pappan har randig klänning med frans och mamman krokanfrisyr när de pussas och drömmer om sina barn som absolut inte ska likna andra barn och naturligtvis döpas till väldigt ovanliga namn.
- De kommer att få väldigt speciella talanger, det är jag säker på, säger pappan.
Boken speglar på ett humoristiskt sätt tidens strävan att sticka ut, märkas och uttrycka en särpräglad personlighet.
Livet blir inte så lätt för Duddwig och Bamseflor trots guvernanter och excentriska resmål. I barnens hårda värld är det inte nådigt att vara annorlunda.
Ett bilduppslag visar förlossningen på ett realistiskt och djärvt sätt. Tydligen får detta ovanliga par barn på vanligt sätt. Scenen känns helt naturlig och självklar utan att signalera "information". Strålande.
Jag avslöjar inte mer av detta spännande familjedrama som rymmer åtskilligt att fundera över och prata om. Med lätt ironi helt utan pekpinnar visar paret Edelfeldt & Adbåge en livsstil som vi vet kräver 2,5 jodklot för att fungera globalt.
Läs och gläds åt boken där fantasin är kung och barnen klokast!

Mer läsning

Annons