Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanliga allianser på kommunfullmäktige

Tisdagens kommunfullmäktige i Östersund bjöd på både politiska prestigeförluster och ovanliga allianser.

Det brukar ofta bli heta och livliga diskussioner när årsredovisningarna för kommunen och de kommunalt ägda bolagen avhandlas på kommunfullmäktige.

Men i år gick det ovanligt lugnt till i Folkets hus i Östersund. Kanske beroende på att kommunen gör ett plusresultat på sin budget. Eller kanske beror det på att mobiliseringen är i full gång inför höstens kommunval.

Dagens stora debatt kom när ägardirektiven för Jämtkraft skulle diskuteras och då bröts dessutom de vanliga blockgränserna. Bakgrunden är en artikel om Långforsen som LT:s Lennart Öhd skrivit.

På ena sidan stod Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet som ville att kommunen skulle verka för att riva Långforsen. På andra sidan i debatten var Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Jag kan inte förstå att vi som är högsta beslutande organ i Östersund inte vågar ta ett beslut om att lägga ner...det är skrattretande, sade Karin Thomasson (MP).

– Jämtkrafts ledning och styrelse kan inte besluta om att riva Långforsen. Då begår man ett brott helt enkelt, kontrade Pär Jönsson (M) med och fick beröm från oväntat håll.

– Tack Pär Jönsson för att du försökte förklara vad det här handlar om, sade AnnSofie Andersson (S).

Motionen om att Jämtkraft inte längre ska bygga i Långforsen röstades ner.

Ett yrkande som däremot röstades igenom var Jimmy Erikssons (MP) om att behålla tillståndsfrågorna för alkohol inom socialnämnden.

Kommunstyrelsens majoritet hade nämligen lagt förslag om att flytta över de besluten till miljö- och samhällsnämnden.

När det gick till omröstning var det tydligt att de folkvalda röstade efter eget huvud och inte efter någon "partipiska". Exempelvis så fick Jimmy Eriksson stöd i talarstolen av socialdemokratiske Emil Burman.