Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Outgivna Springsteenlåtar i ny box

De platsade aldrig på albumet. Nu, mer än 30 år senare, ges hittills outgivna Springsteenlåtar från "Darkness of the edge of town" ut på cd.

En ny dokumentär visar scenerna bakom inspelningen av Springsteens dittills mest politiska album.

Annons

Under de två år det tog att färdigställa albumet spelade Springsteen och hans band in 70 låtar. Men bara tio fanns med när skivan släpptes 1978.

- Jag var så osäker så att det enda sättet jag visste var att fortsätta nöta timme in och timme ut, konstaterade Bruce Springsteen vid en pressträff i London i helgen.

Arbetet, dokumenterat av en jämnårig kompis med filmambitioner, skildras i dokumentären "The Promise: The making of Darkness on the edge of town". Filmsekvenserna som hållits undan från publiken i 30 år visar hur Springsteen närmast besatt söker sig fram till rätt ljud.

- Var och en av oss har en historia att berätta och den kommer vi inte ifrån. Jag var tvungen att lyssna tills jag hittade min historia men kunde inte förklara det för bandet. Så de trodde förstås att jag bara höll på att driva dem till vansinne.

1975 hade bandet slagit igenom på allvar med "Born to run", men en rättslig tvist med Springsteens manager Mike Appel hindrade bandet att under ett års tid gå in i studion igen. Så det var en tilltufsad Springsteen som samtidigt pressad av framgångarna med "Born to run" samlade bandet.

- "Born to run" gav mig en publik. Det skrämde mig, berättar Springsteen i filmen.

Han beskriver sig själv och bandet som desperata.

- Det här var det enda vi kunde, men vi funderade mycket på vad vi höll på med. Jag kunde känna att vi var något på spåren, och det höll mig igång.

Det förra albumet handlade om att fly. Nu var Springsteen tillbaka i New Jersey igen, lite mognare och med insikten om att man måste kompromissa ibland. Men det finns en sak man inte kompromissar om: sina grundvärderingar.

- Jag ville att vi skulle vara ett band vars musik har betydelse, som dokumenterar tidsandan och har en dialog med publiken.

Med "Darkness..." ville Springsteen ha ett argare sound än på de tidigare albumen. Låtar som var för modulerade, för melodiösa eller med för fylliga arrangemang passade helt enkelt inte in.

En del av de låtarna släpps därför i stället nu, mer än 30 år senare, tillsammans med dokumentärfilmen av filmmakaren Thom Zimny.

- Vi insåg att vi lockar unga fans som inte vet så mycket om oss, förklarar Springsteen.

Men filmen är också ett sätt att visa hans egna barn vad han gjort.

- Som förälder är du ungefär lika intressant som en möbel, men det kommer en tid när du blir en intressant möbel och när de blir intresserade av vad du håller på med. Det är delvis orsaken, säger han med ett skratt.

Springsteen hävdar fortfarande att rätt låtar hamnade på albumet från 1978.

- Skivan vi gjorde var den rätta. Men det finns massor av underbara låtar som jag hoppas att människor kommer att få en kick av.