Tanken med projektet är att stärka konkurrenskraften hos företagen i regionen som arbetar med innovativa produkter samt att stärka upp förnyelseförmågan.
– Vi ser en stor vinst i att tillsammans med företagen skapa direkt nytta i deras utveckling. Det är ett givande kunskapsutbyte där vi som forskningscentrum även får relevanta forskningsfrågor och kan utveckla vår forskning ytterligare, säger Mikael Bäckström, centrumledare vid Sports Tech Research Centre i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: Sports Tech Research Centre Mittuniversitetet fick Peak innovation award 2015

Projektet, som heter ”Sports Tech Innovation Initiative” (RTII), kommer innehålla prototypframtagning, branschanpassad testning. De tre labben som kommer användas rör 3D-printande, vindtunneln och textilprovning.
LÄS ÄVEN: Unik vindtunnel invigd

– Att i produktutvecklingsarbetet och i kvalitetsarbetet ha tillgång till en labbmiljö där textilens egenskaper, från fiber till färdigt plagg, kan mätas är därför mycket värdefullt, säger Ulrika Rogeman, produktchef på Woolpower i ett pressmeddelande.
– Grunden för vår produktutveckling av fallskydd är våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser. Genom samarbetet får vi tillgång till laboratoriet och vindtunneln vilket hjälper oss att ytterligare vässa våra produkter, säger Stefan Moss, produktutvecklare på Safetyrespect.
Förutom företagen och Mittuniversitetet är även Östersunds kommun och Tillväxtverket med som intressenter.
Företag som deltar:
Hilleberg The Tentmaker, SafetyRespect, Rock Group Sweden (Gneis), Woolpower, Spektrum, Swedish Engineering, Extra Evil (Jethwear), Light My Fire, Klättermusen, Aktiv Ortopedteknik, Lundhags.