Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oundvikligt beslut att bryta med Mosley

Jämtland Baskets beslut att inte förlänga Eric Mosleys try out-kontrakt var väntat. Hans maxnivå uppvägde inte de minusposter han hade att brottas med.

Pontus Frivold pekar på "framför allt försvarsspelet" som den bakomliggande orsaken till beslutet. Så är det. Mosley hade redan från början stora problem att stoppa sina lagkompisar redan på internträningarna.

Trots månader av snack, fokusering och nötande, har vi inte sett några rejäla förbättringar. Mosley är mer en skytt, en vindsnabb sådan och fantastisk i duell-spelet, men han saknar några fundamentala egenskaper.

1. En point guard har sin viktigaste roll i ledarskapet. Han ska ta rätt beslut, vara lagorienterad och sätta andra i bra situationer. Där har amerikanen misslyckats. Hans till synes ibland egofixerade, ur-amerikanska spelstil, har gjort att han ståtar med fina 19.3 poängsnitt (femma i poängligan), men laget har blivit lidande. I längden är det förstås förödande för moralen.

2. Hans skytte har pendlat mellan hett och iskallt. Ena dagen 31 poäng, andra dagen 8 poäng.

Precis som vi såg i fallet Evaldas Zabas, är det inte alltid den bästa målgöraren som gör det bästa laget.

Nä, Jämtland behöver en försvarsstark spelmotor, en osjälvisk, allsidig bakplansledare. Jag tar gärna en mindre producerande spelare, bara han kan stoppa sin motståndare och har lagets bästa för ögonen.

Idealet är förstås att hitta en ny Darius Hargrove eller varför inte Srdan Subotic, men det är förstås som att vinna högvinsten på Lotto.

Mest aktuell just nu är i stället landslagsmeriterade Olivie Illunga (som vann SM-guld med Sundsvall 2009) samt troligen några icke namngivna utlandsspelare. Jakten på referenser pågår för fullt och inom några dagar hoppas Pontus Frivold ha hittat rätt.

Snabba lösningar är ett måste i en basketliga där mycket kan avgöras på kort tid med tanke på det hoptryckta spelschemat.

Frivold, ja. Han har verkligen hamnat i en basketens "torktumlare". Kontrasten från de framgångsrika, stabila åren i Sundsvall är stor.

I Jämtland är organisationen mer slimmad och pengapåsen lite mindre (ja, kanske inte just nu eftersom Sundsvall kämpar med sitt stora skuldberg).

Inte har det gjort arbetet lättare av att spelare blir skadade och behöver ersättas (Rönström – Saleman, Hellgren/Widell – Boucari) eller att man behöver byta (Mosley mot en ny guard).

Mitt i allt ska Frivold hantera en sportchefsroll där det förutom träningar och matchningar även ingår ekonomi och administration. Är det någon som snart behöver julvila är det Jämtlands dubbelarbetande coach.

Pontus Frivolds närmaste huvudbry är att få tillbaka Stefan Hellgren, Jimmy Widell och höstens succéman Widell så snabbt som möjligt.

Widells skador oroar. Förutom att han ska operera en menisk i nästa vecka har han också fått problem med ryggen.

– Vi har bokat en magnetröntgen för att försöka utesluta att det rör sig om ett diskbråck, säger Widell.

Hela Jämtland Basket håller förstås tummarna för att det bara är något lindrigt.

En annan spelare med en dubbelskada är Luka Marolt. Först var det hälen och nu är det även ena knäet som krångar.

Hellgren och Marolt missar Solnamatchen i morgon, medan Widell ska försöka.

En glädjande sak mitt i all bedrövelse är att Serabilo Boucari återvänder till Jämtland. "Bilo" har skrivit på som skadeersättare åtminstone december ut.

En snabbare och bättre ersättare kan Frivold knappast få. Den 190 cm långe förre SM-guldmedaljören med Plannja har ovärderlig rutin och en hög maxnivå.

Boucari är lite av en försvarsexpert och dessutom en riktig superatlet, fullt i klass med Widell.

• Så vad ger denna rockad och dessa skador för utgångsläge för Jämtland inför den viktiga decembermånaden med sex matcher?

Om Jämtland drar en vinstlott i jakten på Mosleys ersättare (och slipper fler skador) kommer vi att få se ett mer balanserat lag, med bättre försvar.

Nästa veckas bortamatch mot Örebro lär bli starten på det "Nya Jämtland", där vi på allvar kan börja hoppas på ett trendbrott.

• Här är en annan relevant fråga: Varför har Jämtland två år i rad misslyckat att hitta en kompetent spelmotor?

I fjol var det Mario Fernandes, i år Eric Mosley. Båda kom med snygga meritlistor. Fernandes var mångårig landslagsman för Portugal, Mosley var firad skytt i collegebasket i USA.

Självklart har "Pecka" Johansson och Pontus Frivold missbedömt spelarnas förmågor. Kanske har de hoppats mer än de trott.

Samtidigt ska vi inte döma dem för hårt. En begränsad penningpung gör det alltid lite svårare och basketen i gemen har ett "mörkt förflutet" när det gäller att träffa rätt i den svåra utlandsjakten.

Rent historiskt har Östersundsklubben ändå haft fler lyckade än misslyckade värvningar. Spelare som Bennerman, Heiden, Besselink, Ryan Bond, Chris Watson, Joe Vickery, Stacey Harris, Andrew Mitchell, Srdan Subotic, Tyrone Levett och Evaldas Zabas tillhörde alla toppskiktet i ligan.