Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otursförföljda Division of Laura Lee

Annons


Magbakterier, trasiga instrument och kaosartade USA-turnéer höll på att knäcka Division Of Laura Lee.

Men Vänersborgsbandet reste sig på nio och nu hyllas de för skivan "Violence is timeless".

"Stay hungry", står det på t-shirten som bärs av Division Of Laura Lees basist Jonas Gustafsson. En 90-talsironisk markör - men frasen kan också tolkas bokstavligt. Bandet är nämligen mer spelsugna än på länge, inte minst eftersom deras nya skiva får strålande recensioner.

-Det är smickrande. Jag blir sjukt illa berörd av dåliga recensioner, säger Jonas.

-Slitz gav oss en kass recension, men det kändes bara bra. Vore trist om en porrtidning gillade oss, säger gitarristen David Fransson.
Misslyckad skivlansering

För några år sedan såg läget mer dystert ut. Vänersborgsbandet var nära att splittras efter en misslyckad skivlansering och slitsamma turnéer i USA.

-Vi hade tagit så många dåliga beslut, varit på fel ställe vid fel tidpunkt. När skivan släpptes i Sverige, var vi i USA. Och när vi reste hem, kom skivan ut i USA. Sen gjorde vi en turné med The Sounds, just efter att de hade turnerat med The Strokes. Det blev antiklimax, suckar Jonas.

Lika otursförföljda var de under en turné med norska Turbonegro, när David hamnade på sjukhus i två veckor.

-Jag fick en konstig tarmbakterie..., säger han.
Kaosartade konserter

Problemen fortsatte för Divison Of Laura Lee, som också är kända för sina kaosartade konserter när allt kan hända - och ofta händer.

-Tillfällena när det i-n-t-e strular går att räkna på en hand. Per kan börja slåss med någon i publiken, en förstärkare går sönder... Det vilar en förbannelse över oss när det gäller elektrisk utrustning, säger Jonas.

De minns en spelning i Los Angeles, med bland andra International Noise Conspiracy. Det var bråk mellan grupperna, med publiken - även inom banden.

-Mitt i en låt slutade Håkan att spela. Jag blev vansinnig, kastade basen sex meter och såg hur den svischade precis ovanför hans huvud. Det var nära - men basen klarade sig, säger Jonas och ler.
En nytändning

2006, i samband med en ovanligt lyckad "South by southwest"-turné i USA, fick bandet en nytändning. De bröt upp med gamla skivbolaget Burning Heart, skaffade nytt pr-management och nya konsertbokare.

Under arbetet med "Violence is timeless" återvände bandet till sina musikaliska rötter, den amerikanska 90-talsrocken med band som Pixies, Sonic Youth och Nirvana. Och de tror på en återkomst för den mer gitarrdominerade, otyglade rockmusiken.

-Det sker ungefär var tionde år. Tänk när Nirvana och Mudhoney spelade grunge som reaktion mot pudelrocken. Nu har ju "hairmetal" kommit tillbaka, med alla emoband och deras frisyrer (skratt). Det måste få ett slut, säger David Fransson.
Annons