Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otroligt fantastiskt jubileum

Byn Tullingsås har nu firat sitt 600-årsjubileum med olika aktiviteter varje dag hela veckan. "Generalen" Maud Persson är väldigt nöjd:

– Det har varit otroligt fantastiskt lyckat! Det känns jätteskönt att det blev så uppskattat av alla.

Maud Persson har arbetat som sammanhållande länk alla sju dagarna. Hon berättar att det varit full fart hela tiden. Redan på måndagen när jubileet inleddes med invigning av minnessten och "kruskalas" dök det upp närmare trehundra personer. Historievandringen runt byn om tisdagen lockade drygt hundra deltagare trots att det föregicks av det värsta oväder byn skådat. Om onsdagen då spelmanslaget och folkdanslaget uppträdde kom det flera hundra åskådare. På grund av regn fick arrangemanget flytta in på Åbacka i stället för som beräknat på Kvarnbovallen.

– Det var nog lika bra, för det skulle inte ha gått att vara på buvallen på grund av myggen som var heltokig, säger Maud Persson.

Kingen körde sin show utomhus i strålande sol om torsdagen. Man räknade in 174 inlösta förutom alla barn under tolv år som gick gratis. Vid fredagens disco på Åbacka var det fullt ös från första stund och likaså vid lördagens dans på Åbacka. Söndagens barnaktiviteter med hoppborg och lekar lockade massor med folk och vid kamsförsäljningen stod femtio personer i kö redan klockan tolv när porten slogs upp. Dessutom pågick konstutställningar, bildspel, fotbollscup, kubbturnering och mycket annat. Mängder av tullsåströjor, den alldeles nytryckta "Tullingsåsboken" och receptböcker för tullsåskrus såldes i kiosken.

Många utflyttade tullsåsbor hade återvänt och där fanns inga sura miner, alla var nöjda. Någon tyckte till och med att det var det roligast han upplevt under hela sitt liv. Några sökte sina rötter, till exempel bröderna Nils-Ivar och Jöns-Erik Jönsson som nu fick chansen att besöka sin mors föräldrahem på Sögår'n.

Maud Persson framhåller att jubileumsveckans aktiviteter inte skulle ha varit möjliga utan alla generösa sponsorer. Hon nämner som exempel Janne Ottosson som dels efterskänkt hela vinterns snöröjning i byn, dels ordnat grus och fixat väg och parkering vid Åbacka, Jörgen Olofsson som gjort affischer och sponsrat på alla möjliga vis och Lars Näslund som gratis utfört byggarbeten vid Åbackas upprustning.

– För att inte tala om alla dessa bybor som ställt upp med gratis arbetskraft, både före och under hela jubileumsveckan. Utan dem blev det ingenting, de är guld värda!