Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otillåten inkoppling på kommunens VA-nät

Just nu utreds ett fall i Åre kommun där en större vattenkonsument otillåtet har kopplat in sig på kommunens vatten- och avloppsnät utan att betala. Fallet är bara en av flera som utreds för tillfället.

Otillåten inkoppling på kommunens VA-nät sker både från befintliga hushåll och vid nybyggnationer. Den som otillåtet kopplat in sig och blir upptäckt kan räkna med efterdebitering. Hur stor summan blir styrs av flera faktorer.

– När påkopplingen har skett och eventuell vattenförbrukning räknas in. Tidpunkten för påkopplingen styr vilken taxa man ska. Vi har även schablondebitering, säger Lars-Erik Eriksson, teknisk chef på Åre kommun.

Vilka summor kan det röra sig om?

– Jag vill inte gå in på enskilda fall men för en del är det rätt mycket pengar.

Hur går det till rent praktiskt?

– Är det befintliga ledningar känner man till var de går och då har man någon till hjälp. En entreprenör av något slag som känner till hur man kopplar in sig på ledningsnätet. Då lyckas man övertyga den här entreprenören att gräva fram och ansluta. Om det redan pågår en entreprenad så märker ju de som är där och jobbar att det pågår, och då måste det vara någon form av samverkan för att göra detta.

Det är svårt att upptäcka otillåtna påkopplingar. Ett vanligt hushåll märks inte i den allmänna förbrukningen.

Hur upptäcker ni otillåtna påkopplingar?

– I samband med att vi får något fel, exempelvis vid en vattenläcka och vi måste titta på ledningarna. Då kan vi upptäcka att något inte stämmer. Vi filmar även ledningarna och då kan vi se att det finns en spillvattenledning som kommer från någonstans som vi inte har koll på och då undersöker vi det.

Även vid ägarbyten upptäcks påkopplingarna. Den nya ägaren kan ställa frågor till kommunen och upptäcker då att han inte är en kund hos dem.

Hur många fall är det per år?

– En eller ett par stycken. Det är inte alls många med det finns säkert flera.

Kommunen jobbar inte aktivt med att leta otillåtna påkopplingar, det krävs en del resurser.

Är det någon speciell utredning just nu?

– Det är inte många i antalet utan några stycken och en av dessa har varit lite större i omfattningen. En större förbrukare än vad vi haft förut.

Är det mer än ett vanligt hushåll?

– Ja, det kan jag säga.

Är det ett företag?

– Det kan jag inte säga.

Vilka konsekvenser får de otillåtna påkopplingarna?

– De som drabbas är de som är inkopplad på VA-nätet. VA-kollektivet bygger på att det ska vara en jämn fördelning av kostnaderna och avgifterna. Är det så att några åker snålskjuts så blir det i slutändan en högre avgift för de som betalar, säger Lars-Erik Eriksson.