Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östling fotar hellre rått än romantiskt

/
  • ”Jag tror alla människor älskar lappugglor, det är något särskilt med dem”, säger Brutus Östling.Foto: Burtus Östling
  • Den sydliga jättestormfågeln kretsar kring skelettet efter en uppäten pingvin. Bilden är tagen på Sydgeorgien i södra Atlanten. Foto: Brutus Östling
  • Från undervattensfoto gick Brutus Östling till att fotografera fåglar. De senaste fyra åren har han givit ut sex böcker.Foto: Marie Brandt

Medan vi andra ser fåglar ser Brutus Östling individer. För andra gången är han och Susanne Åkesson August-nominerade i fackboksklassen.

Annons

För bara sex år sedan blev han naturfotograf.

– Det blir gärna lite för romantiskt i naturböcker. Jag kanske tar med lite råare bilder i mina än vad andra fotografer skulle göra, säger Brutus Östling.

”Att överleva dagen” lyder titeln på hans och Susanne Åkessons senaste bok. Texterna handlar om fåglarnas sinnen. Bildmotiven påminner om monumentalmålningar av Bruno Liljefors. Själv säger Brutus Östling att han inte har något emot det vackra men att han gärna vill ha med grymheten också.

Brutus Östling tänker i fotoböcker snarare än i enskilda bilder, och han talar om sig själv som förläggare snarare än som fotograf. I snart 30 år har han drivit sitt förlag Symposion som givit ut drygt 1100 titlar, däribland mängder av teoretisk litteratur, avhandlingar i litteratur och filosofi. De senaste åren har utgivningen gått knackigt ekonomiskt.

Fotoböckerna har sålt desto bättre och också blivit förlagets räddning, berättar han, just hemkommen från Fotomässan i Älvsjö där hans och Susanne Åkessons Augustnominerade bok, ”Att överleva dagen” sålde slut fort.

I december reser han till Nya Zeeland och vidare till de subarktiska öarna för att fotografera pingviner och albatross, och om bara ett par dagar ska han spana efter gamar i en spansk bergskedja. Ändå säger han sig gilla det svenska.

Gråsparven?

– Jo, det kan bli bra.

Men bland svenska fåglar är det ändå ugglan som är favoriten.

– Jag tror alla älskar lappugglor, det är något särskilt med dem.

Mer läsning

Annons