Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖstersundsTidningars vd fast i Bangkok

ÖstersundsTidningars vd, Björn Hemmingsson, skulle ha varit hemma för en vecka sedan. Han sitter fortfarande fast i Bangkok med sin son och det är osäkert när de kommer att kunna ta sig hem.

I går hamnade Björn och hans son mitt i de bombexplosioner som skakade centrala Bangkok och som dödade flera människor.
– Det var riktigt otäckt, men vi mår bra, säger han till LT.

I fredags skulle Björn Hemmingsson lämnat Tokyo tillsammans med sin son efter att ha varit där i jobb. Men en timme innan avfärd fick de besked att flyget var inställt på grund av vulkanutbrottet på Island.

– Det var inte så mycket att göra något åt. Vi bodde kvar på hotellet i ett par dagar. Vi fick inget besked från flygbolaget utan höll oss uppdaterade genom svenska medier, säger Björn Hemmingsson.

Då det skulle bli väldigt svårt att ta sig från Tokyo till Europa flög de i stället till Bangkok i söndags.

– Vi har en flight inbokad den tionde maj med det flygbolag vi hade från början som kan tidigare läggas. Vi har även en flight inbokad med ett annat bolag den 29 april. Det känns fortfarande osäkert. Vi hade en flight inbokad natten till torsdag med ett ryskt bolag som blev inställt, säger Björn Hemmingsson.

Det är inte bara askan som ställer till problem utan även osäkerheten hos flygbolagen, påpekar Björn Hemmingsson.

– Det går ingen nöd på oss, det tar mycket tid att bevaka flygtider. Det kan ju när som helst dyka upp en flight. Det enda man kan göra är att hålla sig nära flygplatsen, säger Björn Hemmingsson.

Sedan flera veckor tillbaka pågår en konflikt mellan den thailändska regeringen och de demonstrerande rödskjortorna. Konflikten utspelas företrädesvis i Bangkok. I går blossade den upp på nytt. Flera personer dödades och ett 70-tal uppges ha skadats i rad bombexplosioner i Bangkoks centrala delar.

Björn Hemmingsson råkade befinna sig i närheten av granatattacken men klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

– Vi befann oss mitt bland bomberna, det var riktigt otäckt. Men vi mår bra, berättar han för LT.

Hemmingsson har stött på andra svenskar på flygplatsen, bland annat en småbarnsfamilj som varit i Bangkok i tre veckor.

– De vill ju hem. Det blir jobbigare om man har småbarn men det finns värre platser att sitta fast på. Att vi inte tar oss hem innebär att min son inte tar sig till skolan och att jag inte tar mig till jobbet men Bangkok är en billig stad att vara i. Det kunde ha varit värre, säger Björn Hemmingsson.

Just nu går bara en bråkdel av flygen från Bangkok. I första hand får resenärer som bokat flight den dagen åka med, i andra hand gamla och barnfamiljer och i tredje hand de övriga resenärerna.

– Därför kan det ta lite tid. Men vi tar vilken flight som helst bara vi tar oss till Europa. Det löser sig säkert och jag hoppas att det löser sig så att jag kan vara hemma inom ett par dagar, säger Björn Hemmingsson.