Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundspilot märker varg i Frankrike

Ett gäng vargspårare och forskare är den här veckan i Frankrikes södra alper för att märka varg. I gruppen ingår piloten Ulf Grinde från Östersund, som anses vara en av Sveriges skickligaste på att spåra varg från helikopter.

– Det är ett vargpar här nere som vi har fått i uppdrag att märka, berättar Ulf Grinde på en raspig mobiltelefon. Tiken spårade vi upp i måndags på 2400 meters höjd och satte ett halsband på. Nu inväntar vi bättre väder för att kunna märka hanen.

Ulf berättar att det är första gången som fransmännen använder helikopter vid vargmärkning.

– Vi har fått tio dagar på oss för att utföra det här uppdraget och nu har halva tiden gått. Men vi ska nog hitta igen hanen under den tid som är kvar.

Det är stora skillnader att märka varg i Alperna jämfört med Sverige. Eftersom alpsidorna är så branta måste skytten se till att det är någorlunda plant där vargen får sitt bedövningsskott, så att den inte rasar ner från någon fjällsida.

– Det tar fyra minuter från skottet till att vargen somnar, säger Ulf.

Det är Per Ahlqvist från Grimsö forskningsstation som sitter bredvid Ulf i helikoptern och sköter geväret.

Eftersom Per både är forskare och veterinär kan han göra vissa tester på den sovande vargen som olika blodprov, DNA och vikt.

– Vargarna är mycket mindre här än hemma, säger Ulf. Tiken vi märkte i måndags vägde 33 kilo.

Finns det inga franska piloter som klarar att spåra varg?

– Tydligen inte, säger Ulf. Jag får uppdrag från olika delar av Europa. Nästa vargspårning blir i Finland och sedan bär det iväg till Norge.