Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundsbostäder krävs på 3,2 miljoner efter internetflopp

Installationen av Östersundsbostäders nya kommunikationsnät har blivit en riktig rysare. Mer än 300 lägenheter saknar fortfarande internetanslutningar. Och nu planerar några av företagen som arbetat i projektet att stämma Östersundsbostäder.

Annons

Underleverantörer och bolaget Xred planerar att bilda ett gemensamt konsortium och inleda process mot Östersundsbostäder. Allt handlar om den nya internettjänst som Östersundsbostäder håller på att installera lägenheterna. Östersundsbostäder att anlitade Xred Sweden AB som totalentreprenör.

– Att det blev Xred var enligt upphandling. De hade goda referenser och upphandlingen var korrekt så vitt jag kan bedöma, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder.

Totalt var avtalet värt ungefär 19 miljoner kronor. Östersundsbostäder investering i det nya kommunikationsnätet beräknas uppgå till totalt 30 miljoner kronor.

Hösten 2009 påbörjades installationen.

– Vi har inte personal som bygger själv utan anlitade underentreprenörer, berättar Göran Danielsson, vd på Xred.

Försommaren 2010 upplever Xred-företrädarna att Östersundsbostäder började ifrågasätta om företaget skulle hinna färdigt i tid. Samtidigt lät Östersundsbostäder bli att betala fakturor som Xred skickat in.

31 juli skulle installationerna vara färdiga enligt planeringen.

– Men under resans gång hade det tillkommit extraarbeten för ungefär två miljoner som Östersundsbostäder beställt. När man lägger till uppgifter utanför den ursprungliga upphandlingen innebär det att det tar längre tid också, säger Tony Nyberg, Svenska finans- och kreditrådgivarna, som fungerar som ombud Xred och som tog på sig att hitta en lösning med Östersundsbostäder.

I slutet av juli var det frekvent kontakt mellan Xred och Östersundsbostäder och företrädare för bolagen möttes flera gånger. Östersundsbostäder menade att Xred låg efter med arbetet och att endast 3 500 av anslutningarna var iordningställda. Företrädare för Xred ansåg att 4500 av internetanslutningarna var klara. Samtidigt höll Östersundsbostäder inne betalningar till ett värde av nästan 800 000 kronor.

– Jag kan inte ge mig in det där, det är mer bakom, säger Bengt Rådman som kommentar till de fakturor som Östersundsbostäder inte betalat.

Den 30 juli skickade Xred ett brev till Östersundsbostäder där företaget menade att de under nuvarande förutsättningar var tvungna att avsäga sig uppdraget och att i så fall skulle en avräkning ske snarast så att Xred kunde betala underleverantörerna. Då hade Östersundsbostäder betalat ut 15 699 000 kronor.

– Tidsplanen visade att förseningen skulle bli ungefär tio dagar och det är inte bra, men sådant som händer i ett så här stort projekt, och dessa tio dagar var vi beredda att ta på oss, säger företrädare för Xred.

Den 2 augusti häver Östersundsbostäder avtalet med Xred och går ut i ett meddelande till hyresgäster och lokalmedia och meddelar att totalentreprenören är uppsagt på grund av förseningar.

Därefter anlitar Östersundsbostäder egna underentreprenörer och bygger vidare. Men det återstår i nuläget ungefär 330 lägenheter i centrala Östersund.

• Innebär det här fördyringar för Östersundsbostäder?

– Vi har inte hunnit räkna ut det, förmodligen kommer det att kosta mer. Men just nu har vi fokus på att hinna, säger Bengt Rådman., Östersundsbostäder.

I fredags var det konkursförhandling mot Xred, men tingsrätten gjorde bedömningen att företaget inte var på obestånd. Istället planerar nu underleverantörer och Xred att gå samman i ett konsortium . De menar att Östersundsbostäder hävde avtalet på oskäliga grunder.

– Vi kommer att driva en tvist mot Östersundsbostäder om de 3,2 miljoner kronor som inte betalats plus eventuella skadestånd. Kan man inte lösa det frivilligt så är det troligt att det blir aktuellt med en stämning, säger Xreds ombud Tony Nyberg.

Bengt Rådman berättar att han har hört att Östersundsbostäder kan bli stämda.

– Stämning kan man alltid råka ut för, men vår strävan är naturligtvis att följa regelverket, säger han.