Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds sommarteater väntar på tåget

/
  • Karriärkvinnan Ebba Knutsson diskuterar tid med Rebecka Hagnestads utbrända karaktär. I bakgrunden Maria Westlund.
  • Sara Henriksson, Ida Arvidsson, Johan Hansson, Rebecka Hagnestad, Ebba Knutsson, Maria Westlund, Sofie Lundqvist, Andrea Nilsson, Linda Edenström och Fanny Svensson är Sommarteatern.
  • Karin Libeck pluggar till läkare i Göteborg. Hon har en bakgrund i Kulturskolan och är ledare och regissör för årets feriearbetare.

I Östersunds sommarteaters egenskrivna pjäs har karaktärerna fastnat på en centralstation. Det handlar om tid: om stress, tidsresor, klocktid, spilltid och familjetid.

Annons

För åttonde eller kanske nionde året i rad jobbar ett gäng elever inom Kulturskolan i Östersund med sommarteater. I år är de 10 stycken och på måndag och tisdag visar de upp resultatet av sitt arbete på Gamla Tingshuset. Föreställningen heter Tåget är försenat – en föreställning om tid.

Feriearbetarna har 75 arbetstimmar på sig från start till mål. Den första idén om att göra Momo eller kampen om tiden fick läggas bort eftersom tiden inte räckte till. I stället blev det ett eget manus på samma tema: tid.

– Det första vi tänkte var tid är pengar, saker som man säger om tid, berättar Maria Westlund.

– Sedan tänkte vi på egna erfarenheter som att jag blir stressad av skolan, fyller Ida Arvidsson i.

– Att tiden inte räcker till, säger Maria.

Det handlar om stress, tidsresor, tid på rutin, tid utan klocka, scheman, spilltid och familjetid. Och om att känna att man inte har tid fast man har det.

Pjäsen tog 24 timmar – ett dygn utslaget på fyra arbetsdagar – för ungdomarna att skriva.

– Vi var nästan chockade själva över hur kreativa vi är, säger Ida Arvidsson.

Spelplatsen är en centralstation där en grupp väsenskilda karaktärer alla väntar på samma försenade tåg. Här finns den klockstyrda flickan med sex armbandsur, han som gått in i väggen, hon som bara jobbar och många fler.

Alla medverkande är eller har varit med i Kulturskolan och ska börja eller går i gymnasiet. Karin Libeck pluggar till läkare i Göteborg men har en bakgrund i Kulturskolan, nu arbetar hon som ledare och regissör.

– Vi har verkligen jobbat effektivt, säger hon påtagligt stolt över sina adepter.

Mer läsning

Annons