Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds osynliga kommunledning

Så, då står alltså Östersund som värd för Sveriges värsta vattenkatastrof på 35 år.

Vi räknar nu minst 10000 (och ökande) fall av den svåra magsjuka som orsakas av parasiten Cryptosporidium.

50800 personer, det vill säga varje kommunmedborgare har den i sin kran. Vi vet nu att det är den variant som finns i mänsklig avföring. Kemister avslöjar Storsjöns vatten som otjänligt.

Reningsverket kan inte befria oss från parasiterna förrän man köpt in och installerat UV-rening för mångmiljonbelopp.

Vi kan få köpa vatten i månader.

Samtidigt så ökar koncentrationen av parasiten tusenfaldigt i ledningssystemet ju fler som spolar ner den i toaletterna.

Vi fungerar nämligen själva som parasitodlingar när vi får den i kroppen.

Dagarna går. Folk, gamla och små barn, blir uttorkade av diaréer.

Vattnet är så klorerat av reningsförsöken att gamla ledningar fäller ut avlagringar så att det inte går att laga mat på grund av lukt och partiklar. Vår familj lagar mat i köpt flaskvatten. Vattnet är stundtals slut på affärerna.

Mammor skriver hjärtskärande artiklar om såriga barnstjärtar där olyckor händer tiotals gånger om dagen.

Skolor, arbetsplatser och sjukhus töms på personal.

Vi har fem kommunalråd i Östersund som har det yttersta ansvaret för att det här inte ska kunna hända. Ingen av dem säger något alls. Som om det här vore bara ett gupp i vägen.

Östersund släcker gatljus, sparar på välfärd och vårt reningsverk fungerar inte. Jamtlis byggnader möglar på grund av underfinansiering.

Samhällets kärninfrastruktur förfaller. De fem kommunalråden vill synas när de presenterar torg, arenor och idrottsevenemang.

Vet ni, det är inte därför ni innehar era befattningar. Då har ni missförstått er kandidatur. Vi har inte röstat fram er för att kunna gå på middag med arkitekter och byggbolag, inviga evenemang och pressa in idiotsummor i arenor.

Ni har ert jobb på grund av att ni ska administrera ett säkert samhälle, ge trygghet inom äldrevården, en säker skola med hög kvalitet och – hör och hör och häpna – leverera tjänligt vatten till medborgarna.

Inte ett ord har vi hört, inte ett påtaget ansvar, inte en förståndig mening. Inget tecken på att ni prioriterar väljarnas hälsa före glam, pengadrällning och egoism.

Nu är det dags att vakna, eller fundera ordentligt, på om ni klarar av att bära ert ämbete.

För nu är det allvar. Tro inget annat.

Stefan Hallgren

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel