Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds nya resecenter

Annons

G III:s torg är idag en outnyttjad plats. Det finns mindre smickrande ord som skulle passa in på beskrivningen av torget men för att sammanfatta det hela, att använda attraktiv mark i stadskärnan till bussar känns omodernt. Därför är det både spännande och viktigt med planerna på att utveckla den till att bli mer tilltalande och levande med bostäder, kultur, mötesplatser och kommersiell verksamhet. Ett mer attraktivt torg skulle bli ett lyft för hela stadskärnan.

Centralstationen har också en stor potential att utvecklas och utvecklingen av de båda platserna hänger ihop. Självklart är det viktigt att kollektivtrafiken trafikerar stadskärnan men det är inte där ett resecenter gör sig bäst. Utvecklingen av ett resecentrum vid centralstationen känns istället som en naturlig utveckling och som skulle kunna bli ett nav för all kollektivtrafik i länet. Möjligheten till direktomstigning mellan tåg och buss skulle öka tillgängligheten och viljan att resa kollektivt istället för som det är idag när det är tillkrånglat och en lösning som inte stimulerar till ett kollektivt resande.

Idag pågår en omfattande dagpendling mellan kommunerna i länet och framför allt till Östersund. Vi är ett bilberoende län och merparten av all pendling sker idag med bil. Inlandsbanans ambition är att vara ett attraktivt alternativ till bilen i samband med arbetspendling och övrigt resande. Med nya moderna tåg, betydande restidsförkortningar och en direktomstigning till buss, skapas helt nya förutsättningar för ett ökat resande.

Bra förutsättningar för pendling är viktigt. Ett väl utbyggt nätverk för pendling och persontransporter har stor betydelse för Jämtland/Härjedalen och är en förutsättning för ett modernt samhälle där rörligheten är omfattande. En region som saknar bra kommunikationer riskerar däremot att isoleras från andra regioner medan effektiva transportlösningar skapar goda förutsättningar för regional tillväxt.

Nu har beslutsfattarna i länet och i Östersund världens chans att fånga flera spännande möjligheter samtidigt. Utveckla stadskärnan med ett nytt och attraktivt G III:s torg, ett mer inbjudande resecenter vid centralstationen och modernare resemöjligheter längs med E45 genom en satsning på kollektivtrafik på Inlandsbanan. Arbetspendlare, studerande och besökare, det är många som kommer ha nytta av de satsningarna och som också kommer att bidra till en ökad attraktionskraft för VM-regionen både i Östersund och i övriga kommuner i länet.

Peter Ekholm,

Vd Inlandsbanan AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel