Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds livescen rustar inför hösten

Östersunds livescen rustar inför hösten. Och det finns ingen anledning till höstdepp, åtminstone inte på musikfronten. Vänta dig glad danseufori och ett högenergiskt rocklarm när Yranfavoriterna Hoffmaestro & Chraa och Johnossi kommer tillbaka till Östersund.

Dessutom dyker bland andra folkkära Kalle Moreus, Peter Jöback, E.M.D och nygamla Freda med Uno Svenningsson i spetsen upp snart. Freda hade sin storhetstid under 80-talet men förra året återförenades Svenningsson och Arne Johansson för att skriva nya låtar tillsammans. I januari i år kom albumet ”Ett mysterium” och i samma veva annonserade bandet att man skulle ge sig ut på en mindre höstturné. En vild gissning är att publiken på Gamla teatern förutom nytt material även kommer att kräva att få höra hitar som ”Det som gör mig lycklig” och ”I en annan del av världen”.

Men före 80-talsromantik blir det 60-talsnostalgi med the Cavern Beatles den 14 september. Rick Alan grundade hyllningsbandet som precis som The Beatles består av ett gäng grabbar från Liverpool och har rykte om sig att tillhöra ett av de bästa i genren då de sägs behandla Paul McCartney och John Lennons pärlor med största respekt.

Bara två dagar senare, den 16 september, spelar skasoulpunkarna i Hoffmaestro & Chraa på Folkets hus. Landets svar på Manu Chao har minst sagt haft en hektisk sommar. Utan vare sig marknadsföring eller tumme med landets journalister har elvamannagruppen blivit ett av Festivalsveriges hetaste namn och turnerat land och rike runt. Det kan de säkert tacka sina starka liveframträdanden för.

I Badhusparken i Östersund var det trångt och svettigt under Yranlördagen. Det blev tidigt fullt framme vid scenen och det dröjde inte länge innan ett helt gäng poliser fick kallas in för att styra publiken i rätt riktning. Förmodligen var Hoffmaestros den spelning där ordningsvakterna hade mest att göra under hela helgen. Publiken betedde sig som om de var på ett träningspass och hoppade frenetiskt i total danseufori. Sångaren Jens Malmlöf har tidigare sagt i en intervju att han tror att ”Sverige är mättat på ledsen indiemusik”. I september släpper de sin tredje skiva ”Skank-a-tronic punkadelica".

November inleds med en konsert av Johnossi. Duon drog vinstlotten när Storsjöyrans dragplåster Nerd plötsligt ställde in sin spelning under lördagen. Där och då visade John Engelbert och Oskar Bonde att de nått den större publiken, de hade inga problem med att fylla Stortorget. Duon har trots sin sparsmakade sättning allt mer rört sig mot den tyngre rocken och en distinkt svärta. Titeln på tredje albumet, ”Mavericks”, är tagen från surfkulturens mest kända platser, omtalad för sina vågor. I höst är det publiken på Gamla teatern som utsätts för Johnossis ljudvågor.

Räkna också med att Klubb Sam och Club Corazon, som dessutom har premiär i Stockholm den 17 september, har saker på gång.