Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds kommun kan få böta över hundratusen

Två år i väntan på boende. Så länge fick en person som utlovats särskilt boende av Östersunds kommun vänta. Kommunen kan nu få böta 113 400 kronor för den långdragna handläggningen.

Annons

Det var i november 2008 som en person beviljades stöd för särskilt boende av Östersunds kommun. Beslutet verkställdes inte förrän i september 2010.

Skälet till detta var, enligt Östersunds kommun, att det råder generell platsbrist i kommunen samt svårigheter att planera åtgången och byggnationen av nya boenden.

Denna typ av stöd ska enligt lagen verkställas omedelbart, eller om det inte är möjligt, inom skälig tid från beslutsdatum. Socialstyrelsen anser inte att en väntetid på nästan två år skäligt och vill därför att förvaltningsrätten ska ge kommunen en straffavgift på 8100 kronor per månad räknad från juli 2009 fram till september 2010.