Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds guideförening

Östersunds guideförening har hållit sitt 28:e årsmöte.

Denna gång hölls mötet i en anrik lokal i gamla A 4:s kanslibyggnad, den vackra ordersalen med fantastisk utsikt över Vår lilla stad. Årsmötets formella del avverkades i rask takt och det blev omval på de flesta funktioner. Styrelsen består av Elsebeth Rosendahl, Linda Brandt, Mona Nordlund, Ulla Fahlander, Eva Rehnsbo, Gisela Kahm och Gunilla Nilsson Edler.

Så kom kvällens överraskning i form av två militärer som steg fram ur historiens gömmor. Bakom dessa karaktärer dolde sig två erfarna aktörer, nämligen Henric Tungström och Bert-Ola Henriksson. De tog åhörarnamed till slutet av andra världskriget och damerna fick, som flyglottor, en genomgång av flygspaning i de för ändamålet särskilt byggda tornen, samt fick, som en del av underhållningsdetaljen, träna i sång inför ett evenemang. Med andra ord, så blev det, en praktisk historielektion genom rollspel.

Östersunds guideförening bildades 1982 och medlemmar är auktoriserade guider som genomgått utbildning och auktorisation enligt Sveriges guideförbunds, SveGuides, riktlinjer. Föreningen har drygt 30 medlemmar, varav ett 20-tal är aktiva guider. Arbetsfältet är både geografiskt och tematiskt omfattande.

Föreningen tillhör både SveGuide och den nordiska guideföreningen, Internordic Guide Club, IGC. SveGuides årsmöte hölls nyligen i Skara och där deltog tre medlemmar. Östersunds guideförening har flera gånger stått värd för både det svenska och det nordiska guidemötet.

Föreningen arrangerar varje år ett flertal utbildningstillfällen i form av studiebesök, föreläsningar och utflykter. Som guide gäller det att hela tiden tillfoga ny kunskap och hålla sig informerad inom alla upptänkliga samhällsområden. Helst skall en guide aldrig stå svarslös.

Att få visa och berätta om staden, Frösön, Storsjöbygden och länet i helhet är en stimulerande uppgift och frågorna från besökarna kan röra alla allt mellan himmel och jord. Tänk att en vacker vårvinterdag ta besökare med på en tur till Arctura, Jamtli, rådhuset, Frösö kyrka, Stocketitt och alla andra smultronställen – det är en ynnest och ett förtroende att förvalta. Som guide har man en, till viss del, utsatt position, och man är regionens företrädare och talesperson.

Uppdragsgivare är Östersunds turist- och kongressbyrå och Jamtli, men även researrangörer inom och utom länet, organisationer, företag med flera. Att utveckla nya guideturer som kan bli säljande produkter är en av utmaningarna för föreningens medlemmar.