Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds första drifting-uppvisning hölls på Motormässan

I helgen hölls den årliga Motormässan för 35:e året i rad. Årets stora dragplåster var uppvisningen av drifting som för första gången anordnades i Östersund.

Vädergudarna var inte på Agne Ottossons sida när han för sista gången stod som mässgeneral för Motormässan 2011 i Östersund. Men besökarna vallfärdade till Frösö Park trots tidvis spöregn för att beskåda välpolerade veteranbilar, sportbilar, jänkare, motorcyklar och en och annan fjärrstyrd modellbil. ”Rita din drömbil” var också en populär aktivitet där 150 barn lämnade in sina bidrag.

– Under lördagen kom det ungefär 4 500 personer och sammanlagt räknar vi väl med nästan 7 000 besökare under båda dagarna. Det är bra siffror med tanke på vädret och att det är Mors dag i dag, säger Agne Ottosson.

Bäst i år tyckte han att mängden gamla bilar var.

– Det står en Mustang här ute som har stått undanställd i 30 år. Nu har sonen rustat upp den och ställt ut den. Sådant är häftigt.

Men det som drog mest folk var uppvisningen av driftingen som innebär att föraren gör kontrollerade sladdar i sidled med sin bil.

– Sporten startades i Japan för sju år sedan och visades upp lagligt i Östersund för första gången någonsin i helgen, säger Agne Ottosson.

Mestadels var det privatpersoner som visade upp sina bilar genom att ställa ut dem på mässan. En av dem var Uno Köpsèn som hade hjälpte sin son Stefan att bygga en gammal Chrysler Saratoga från 1957, helt från grunden. Med en mattlackad yta och avskalad elegans, var det många som stannade upp och beundrade glidaren när de gick förbi.

– Det tog oss ungefär två år, men det är inte så konstigt eftersom man bygger bilen från smådelar, säger Uno Köpsèn.

Själv var han 17 år när han köpte sin första amerikanare och har byggt många bilar sedan dess. Och att jobba med Chryslern in i det sista för att hinna klart med den till utställningen var värt allt slit.

– Det här är ju den enda uppskattning man får för jobbet man har lagt ner, säger han.

Agne Ottosson påpekar att vi har ett stort motorintresse i länet, men han anar också den norrländska blygheten.

– Vi bygger bra bilar i norrland men vi är för blyga för att våga visa upp vad vi har gjort, säger han.

Det är utan vemod han nu överlämnar rodret och säljer företaget som har drivit mässan i alla år.

– Mitt nästa projekt blir nog att hjälpa till och starta en driftingtävling så att grabbarna som kör kan åka lagligt istället för att köra ute på gatorna, säger han.