Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersunds diabetesförening

Fredagen den 21 maj samlades man vid busstorget i Östersund och äntrade bussen med Kalle vid ratten.

Under färden tillkom deltagare i Ope, Brunflo, Ångsta och Svenstavik sedan gick resan direkt till Sveg, första anhalten för fika. Ordföranden i Härjedalen, Birgitta Engman kom dit och berättade om föreningen och aktiviteterna, alla tyckte det var trevligt att lära känna henne. Efter lunch i Mora gick resan vidare mot hotell Selma Lagerlöf i Sunne.

Under resan hade en av medlemmarna med sig klunga frågor som de övriga fick lösa, svaren skulle komma på hemresan.

Nästa dag gick resan gick till Selmas Mårbacka. Det var otroligt hur välbevarat allt var. Det var verkligen en givande visning. Vidare till Munkfors och Fridolf Rudinmuseet. Där finns hans liv och karriär. Även Bosse Parnevik härstammar från Munkfors och fanns representerad. Guide på museet var Owe Clapson som berättade, sjöng, spelade och imiterade Rudin. Efter lunch fortsatte gruppen till Erlandergården där guiden guide berättade om Tage, hans liv och leverne. Där var mycket bilder på olika aktiviteter han varit med på.

Efter tidig frukost dag tre gick kosan till Hantverksrundan i Klässbol, bland annat Schytzers tennsmide där man fick se hur smidet gick till med ringar, ljusstakar med mera och gjorde även besök i butiken. Klässbols linneväveri var nästa anhalt, berömt bland annat för leveranser till sultaner, kungar, konseljer och bröllop. Resan fortsatte efter lunch sex mil upp till fredsriket Morokulien. Guiden visade det ståtliga Fredsmonumentet med ena halvan i Sverige och den andra i Norge. Hon berättade om många turer kring monumentet. Det finns även ett postkontor där man får stämplar frän två länder. Alla fick ett Morokulienpass med stämpel och namn i. Monumentet byggdes 1914 för att fira 100 år av fred.

Väl tillbaka i Sunne avslutades dagen med ett besök i Rottnerosparken. Det första som mötte utanför var Nils Holgersson på sin Akka som var helt blomsterprydd. Längre in i parken finns olika statyer och minnesmärken. Det var mycket intressant. Efter avtackades Inger och Kalle av resenärerna genom Catarina. Kalle var verkligen en toppenchaufför!

På kvällarna umgicks man, diskuterade, promenerade, simmade och efter långa dagar var många trötta. En vilsen person gick i sömnen men kom till rätta.

Dag fyra. Efter frukosten checkade man ut med allt pick och pack. Lunch blev det i Mora varefter resan fortsatte mot Sveg där Kalle bjöd på kaffe och sedan gick färden till Ångsta, Brunflo, Ope och slutligen Östersund där Inger tackade alla för trevliga dagar och samvaro.