Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundarna: "Sanda mindre"

Östersunds kommuninvånare har inte varit så här missnöjda med snöröjningen av de större gatorna på 20 år. Dessutom sandas det för mycket, tycker Östersundarna.

Östersunds kommun gör i snitt 14 "snösvängar" per vintersäsong.

Hur tungt och massivt snön faller i år är av naturliga orsaker omöjligt att svara på – men kommuninvånarna har alltid åsikter och svar på vad de tycker om kommunens insatser i snösvängen.

I en ny undersökning som presenteras på miljö- och samhällsnämndens sammanträde på torsdagen gör visserligen merparten av de tillfrågade, 61 procent, tummen upp till de snöröjningsansvariga på gatukontoret, men det är samtidigt det sämsta omdömet sedan 1995 då undersökningarna första gången gjordes.

Det är de större gatorna det handlar om, men även snöröjningen av de mindre gatupartierna får sämre betyg av invånarna än tidigare.

"Avseende nöjdheten med snöröjning och halkbekämpning på både stora gator och bostadsgator ligger Östersund bra i nivå i förhållande till de jämförda norrlandskommunerna", står det i rapporten.

Men när väl kommunen har röjt bort all snö, anser majoriteten i undersökningen att kommunen ska lämna sandbilen i garaget.

Medborgare i 90 kommuner har svarat på 40 frågor om hur de tycker att gatorna och parkerna sköts; Östersund sticker ut ordentligt på sandningsområde enligt rapporten:

"Östersund är den kommun i enkäten som har störst motstånd till att sand används för halkbekämpning, 65 procent av de tillfrågade är helt emot det".

Näst högst siffra av jämförbara städer i Norrland är Luleå där 50 procent är emot sandning.

Och så är det för mörkt, tycker Östersundsborna.

Ur rapporten: "Önskemål om prioritering av gatubelysning har ökat kraftigt".

Östersund utmärker sig som en av de kommuner i landet där störst andel vill satsa mer pengar på belysningen och behovet tycks ha ökat efter varje undersökning som har gjorts. 2007 ville 28 procent av de tillfrågade att mer resurser skulle läggas på belysningen. 2010 var andelen 44 procent och nu senaste ville 47 procent att kommunen prioriterar lamporna.

Men allt fler tycker att kommunen sköter parkerna bättre: "Generellt sett har nöjdheten med skötseln av parkerna i centrum ökat sedan 2010, från 56 procent till 59 procent".

Fotnot: Undersökningen "Hur tycker du att gator och parker sköts i din kommun?" har gjorts av Statisticon AB på uppdrag av Sveriges kommuner och Landsting. 90 kommuner har varit invollverade. Sammantaget 282 personer mellan 18 och 74 år i Östersunds kommun har deltagit i undersökningen.

lars.ljungmark@ltz.se