Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östersundarna har en oerhörd kunskapsbristbrist om den samiska kulturen"

Från rasbiologins uppvisningar till dagens jultomteturism.
Turismen i Sápmi har länge varit kantad av konflikter.
Men i dag är den på väg att bli Sveriges stora kulturskatt.

– Ända sedan rasbiologins dagar har samerna varit något som ska visas upp. Men det ska inte fortsätta.

Det säger Dan Jonasson från Svenska samernas riksförbund som under fyra år arbetat med att utveckla turismen i Sápmi så att samernas själva får vara med och forma landskapet.

– I många delar av världen utarmas urbefolkningen av konflikter när det ska satsas på turism. Man samerna säger ifrån de vill inte vara ett objekt som ska visas upp till beskådan. De vill också vara med och bestämma över vad som ska visas upp, vad som är Sápmi, säger Dan.

Han tar exempel, ett turistföretag vill anlägga en fiskecamping i Sápmi.

– Problemet med turismexploatering är när man kommer och säger, nu vill vi anlägga en fiskecamping. Det har för samerna, jaha vad är det vi nu måste offra, säger han.

Men under de fyra år som har gått har Dan och hans kollegor hjälpt samerna att bli mer förberedda, utveckla sina turismföretag på ett sätt som i slutändan är lika bra för turismen som för samen och djuren.

– Så redan innan exploateringen drar i gång har markerna blivit inventerade så att de sen vet att här är det okej att anlägga en fiskecamping men här är det inte det, säger Dan.

Samiska företag har också blivit kavitetssäkrade, de har fått en stämpel som visar att det här är ett kvalitetssäkert samisk turistföretag.

– Folk vill veta vad som är bra samisk turism, säger han.

Dan har själv sina rötter väldigt långt från Sápmi, södermalm i Stockholm. Men sedan många år tillbaka är han bosatt i Östersund. Under hans föreläsning "Turism på samiska villkor" under lördagen var det knappt en handfull åhörare i publiken.

– Namnet är kanske för pretentiös, säger han och ler. Men över lag så tror jag att vi östersundare tror att vi redan vet så mycket om det här folket. De har sina renar och sina folkdräkter. Det finns helt enkelt en oerhörd brist hos östersundarna om den samiska kulturen. Sápmi är en oerhörd kulturskatt, säger han.