Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundarna duktiga på att skydda huvudet

Det är farligare att cykla än att åka bil, och den verkligheten har cyklisterna i Östersund tagit fasta på.

För i dag är användandet av cykelhjälm högre än någonsin i staden.

Annons

Det är NTF i Jämtlands län som mätt hur benägna cyklisterna i Östersund är på att använda sig av cykelhjälm. Sedan tidigare har befolkningen i staden varit duktig på att skydda huvudet och årets mätning var inget undantag. 41 procent av cyklisterna i Östersund använder sig av cykelhjälm, i landet totalt ligger användandet på 30 procent.

– Det är glädjande att så många använder hjälmen, men samtidigt synd att så många inte använder hjälmen. För mig är det självklart att använda cykelhjälm eftersom jag vet hur oskyddat huvudet är och vad det kan få för konsekvenser vid en trafikolycka, säger Maud Nässén, verksamhetschef NTF jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Totalt har NTF observerat 95 936 cyklister och 6 460 mopedister, och skillnader i hjälmanvändandet är stor beroende på var man bor. I Jämtland cyklas det till exempel lite i de små kommunerna.

Varje år skadas mer än 2 500 cyklister så svårt att de måste tillbringa minst ett dygn på sjukhus. Hittills i år har 15 personer omkommit i cykelolyckor.