Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundare tävlar i matlagningprogram

/
  • Ingrid Torfjäll är gymnasielärare och spinninginstruktör på Friskis & svettis. Hon tycker inte att hon är någon kock. Men hon har en stor aptit på livet och sökte till programmet för att det verkade kul.
  • ”Bland det roligaste jag har gjort i mitt liv. Mitt matlagningsintresse bara växer med åren” säger Johan Ramstedt, från Ås, som just nu är pappaledig.
  • Musikern Olle Lundberg känner säkert många igen från bandet Hellre än bra.
  • Till vardags driver Sara Carlemår den externa marknadsavdelningen Samba marknad.

Allt från dukningen till den sociala kompetensen räknas. Här är amatörkockarna från Östersund som tävlar mot varandra i nästa säsong av TV4:s ”Halv åtta hos mig”. Matlagningsprogrammet drar igång på måndag.

Annons

Fyra, för varandra okända personer, boende i samma stad, turas från måndag till torsdag om att bjuda varandra på middag. Efter middagen betygssätts kvällens värd av sina gäster och den värdkock som fått högst betyg när veckan är slut blir veckans kock och vinner ett fint pris. Där har ni upplägget i ”Halv åtta hos mig”.

Mellan den 24-27 januari får tv-tittarna bekanta sig med en fyrklöver länsbor: Gymnasieläraren Ingrid Torfjäll, systemutvecklaren Johan Ramstedt, musikern Olle Lundberg och marknadskommunikatören Sara Carlemår. Alla bor i Östersund förutom Johan Ramstedt som bor i Ås.

Först ut på måndagen är Ingrid Torfjäll som sökte till programmet för att hon ville ha en kul utmaning i livet. Eftersom hon bor i en tvårummare fick hon låna en matsalsmöbel av en kompis och duka i vardagsrummet. Köket var för trångt.

– Jag är ingen kock, absolut inte. De andra var väldigt proffsiga och bodde i flådiga hus. Man förstod att de var väldigt matlagningsintresserade och att de ofta lagar speciell mat. Det gör ju inte jag. Men man lever bara en gång och jag vill göra massor av roliga saker i mitt liv, säger hon och skrattar.

Inspelningen började tidigt på morgonen. Redan klockan åtta stod hela tv-teamet i farstun och ville prata mat, spana in hennes hem och följa med till mataffären för att handla ingredienserna till kvällens meny. Deltagarna fick själva välja maträtter och Ingrid bestämde sig för att satsa på bresola med tryffelmajonäs till förrätt, nyfångad norsk marulk till varmrätt och cheesecake med smultron till efterrätt. All mat lagades från grunden och tiden för att göra det var begränsad till tre timmar. Var man inte färdig då var det vara att släppa köksredskapen ändå. Men Ingrid hann. Hennes dotter tog tid och dokumenterade allt.

– Det gick jättebra, men jag tror att jag lagade för mycket mat och lade upp för stora portioner. Gästerna orkade inte äta upp, eller så tyckte de inte att det var så gott, säger hon.

Men det är ju inte bara maten som är viktig. Gästerna ska också bedöma hur menyn presenteras, hur fördrinken smakar och hur maten är arrangerad på tallrikarna. Ingrid köpte varken nytt porslin eller lånade någon exklusiv servis som många andra i programserien har gjort. Det som redan fanns i skåpen fick duga. Däremot sydde hon en vacker duk till bordet och tänkte lite extra på dukningen.

Hon tycker att den utvalda kvartetten är ett skönt gäng, även om de inte har setts sedan inspelningen.

– Vi hade himla intressanta diskussioner. Det blev mest prat om livet och så, nästan inget matsnack alls, säger Ingrid, som inte gillade att sätta betyg på de andra.

– Nej, usch, det var värst. Jag har lite ångest för det och hade önskat att man fick sätta betyg i slutet av veckan och inte efter varje kväll. Vilken plats jag själv hamnar på spelar ingen roll. Jag hade inga ambitioner att vinna.

Mer läsning

Annons