Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersundare dras in i stor dopningshärva

Närmare 600 personer misstänks i den stora dopningshärva som rullats upp i Västernorrland.

En lista med över 500 personer som utreds för köp av dopningsmedel innehåller flera adresser i länet.

– Det finns ett tiotal adresser i framförallt centrala Östersund som är intressanta att utreda vidare, säger Börje Öhman, presstalesman hos polisen i Västernorrland.

– Framkommer det att personer som är knutna till adresserna är köpare kommer anmälan att upprättas.

45 personer som är misstänkta för grovt dopningsbrott och grov varusmuggling betraktas som huvudpersoner i utredningen.

– Nu inriktar vi oss på de här 45 huvudpersonerna och till de knyter vi ett antal köpare, säger Börje Öhman.

De köpare som inte redovisas i samband med att de huvudmisstänkta åtalas, vilket är mer än 500 personer från hela Sverige, kommer att utredas av respektive polismyndighet.

Börje Öhman bedömer att det kan bli aktuellt att överföra uppgifter ur det här materialet till Jämtlandspolisen i juni, förutsatt att man kommer vidare med adresserna i Östersund.

Ett flertal av de centrala personerna åkte fast när polisen, tullen, Skatteverket och Kronofogden slog till i december och sedan dess har utredningens omfattning svällt hela tiden.

Mängder av dopningsmedel har tagits i beslag och hemma hos en av de misstänkta hittade Kronofogden över en miljon kronor i kontanter.

Tre åklagare är inkopplade och i dagsläget är 14 personer häktade. Inledningen till härvan kom när tullen på Arlanda i maj förra året beslagtog en försändelse med tillväxthormoner adresserade till en person i Sundsvall.

Svensk polis har under utredningen samverkat med polis i Malaga i Spanien. Två svenska medborgare, en 43-årig man och en 42-årig kvinna, är misstänkta för grov smuggling och grovt dopningsbrott.

I samband med en insats i Spanien i december greps kvinnan. Utrustning och maskiner som använts till förpackning och tillverkning av dopningsmedel beslagtogs.

Enligt polisen var beslaget så pass omfattande att det fyllde en halv lastbil.