Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zinkfynd gav pris i mineraljakten

/

Nu är årets mineraljakt avslutad och prisutdelningen hölls på Gamla teatern i Östersund. Där infann sig årets finalister som varit flitigt ute i skogarna och jagat fynd som kalksten, bly, zink och svavelkis.

Annons

Att delta i mineraljakten innebär inte bara jakten på nya mineraler, det hela är även en tävling där priset är pengar.

Målet är att få ett så kallat undersökningstillstånd som kan leda till nya gruvor.

– Det är viktigt eftersom det kan bidra till arbetstillfällen. Dock så blir bara en av sjuhundra undersökningstillstånd till en gruva, säger Arne Sundberg från SGU, Sveriges Geologiska Undersökning.

En mineraljägares utrustning består bland annat av kompass, hammare, magnet och förstorningsglas. Vid fynd slår de loss en bit för att sedan skicka till provgranskning. Därefter väntar de på ett granskningsprotokoll som skickas hem till mineraljägaren.

Vilka som får utmärkelser och utses till pristagaree avgörs av en jury på tolv personer, en av dem är Arne Sundberg från SGU.

Dagens yngste pristagare var Tilda Bengtsson, 10 år, som vann ungdomspriset.

– Jag hittade kalksten i Åre, det var roligt. Jag blev överraskad av min vinst och det här känns jättekul.

De som kammade hem förstapriset var Börje Sellberg och Kurt Andersson som fick dela på åtta tusen kronor. Fyndet gjordes i de jämtländska skogarna.

– Vi var ute och gick i skogen vid Torröjens strand där vi hittade ett flyttblock med zink och bly. Jag är mycket nöjd med vinsten, det känns riktigt roligt, säger Börje Sellberg.

– Det här var mycket spännande för man visste ju inte vad de andra hade hittat. Att leta fynden är att förena nytta och nöje. Börje är enormt duktig och jag är jätteglad för vinsten, säger Kurt Andersson.

Annons