Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare sparkrav för skola och vård i Östersund

/

Skatteintäkterna rasar ytterligare och fortsätter att slå hårt mot kommunerna. I Östersund måste det sparas ytterligare 35 miljoner nästa år och kommunalrådet Jens Nilsson, s, utesluter inte att det blir en skattehöjning i höst.

Annons

I går beslutade majoriteten i kommunstyrelsen i Östersund, s, mp och v, att göra ytterligare besparingar i verksamheterna inför 2010 för att få budget i balans. Det räcker inte med de 72 miljoner i minskade budgetramar som tidigare lagts – ytterligare 35,5 miljoner kronor måste bantas bort och det är skola och vård som får ta den hårdaste smällen.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i går övervägde majoriteten för en skattehöjning redan i höst. Den skarpa formuleringen mjukades dock upp då regeringen i går aviserade att skjuta till 30 miljoner kronor extra för 2010.

– Frågan om skattehöjning är inte avförd. Om vi får fler negativa prognoser och regeringen inte gör något i höst, då är vi där igen, säger Jens Nilsson.

Han säger att det finns två alternativ om ekonomin rasar. Antingen att gå med underskott eller att införa en tillfällig krisskatt.

– Jag utesluter alltså inte en skattehöjning.

De totala sparkraven för nästa år är nu uppe i 108 miljoner kronor. Allians för Östersund, det vill säga oppositionen med c, m, fp och kd, föreslår besparingar på ”drygt 110 miljoner kronor för 2010”.

Barn- och utbildningsnämnden får ta den största smällen på 39 miljoner kronor. Kommentar?

– Det är mycket. Men i direktiven har vi sagt att de ska ta pengar som de ännu inte börjat göra av sig med. De har fått pengar för kvalitetshöjning inom förskolan som de inte satt i sjön. Där är vi nog uppe i 20 miljoner, säger Jens Nilsson.

Oppositionen har lagt flera förslag som inte gått igenom där besparingar i första hand ska ske inom administrationen och de tekniska verksamheterna. Konkurrensutsättning av kommunal verksamhet som fler äldreboenden, gatudrift och sophantering är några andra förslag.

– Man kan inte inbilla folk att man kan spara 117 miljoner kronor på administration, då är man lite väl korkad. Alla kommer att drabbas och ännu mer med alliansens förslag på 117 miljoner än våra 108.

Att det kommer att ske fler ur den kommunala personalstaben som får gå är tämligen klart med gårdagens sparpaket. Först i juni, när nämnderna räknat klart på sina minskade budgetramar, kommer det att klarna exakt hur många som kommer att drabbas.

Annons