Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yran kan ta smittan till länet

/

Länets kommuner har höjt beredskapen för att klara personalförsörjningen om det blir en pandemi i höst. Risken finns att smittan kommer till länet i samband med Storsjöyran.

Annons

Förra veckan lockade Gothia Cup, en av världens största ungdomsturnering i fotboll, flera tusen personer till Göteborg.

Sedan kom rapporter om människor som hade smittats av svininfluensan.

Nu drar Storsjöyran igång, tusentals människor träffas intensivt i Östersund under en begränsad tid. Har inte Jämtland haft något bekräftat fall av influensan tidigare är sannolikheten stor att det kommer nu.

Det är inte sjukdomen i sig som är farlig, det är att den drabbar så många som är problemet.

Därför vill Länsstyrelsen ha besked, senast den 1 september, om hur kommunerna ska minska effekterna om hälften av personalen blir sjuka.

Dessutom ska de fundera ut vilka nyckelpersoner som ska behandlas med antiviraler, exempelvis Tamiflu, som har bra effekt mot virus.

Det handlar om ett begränsat antal, därför måste smittskyddsläkarna få information om vilka verksamheter det gäller.

Länsstyrelsen slår fast att alla som blir sjuka i den nya influensan ska behandlas på ett likvärdigt sätt, med utgångspunkt i medicinska bedömningar.

Alla kommer att erbjudas vaccin, men personer som riskerar att bli allvarligt sjuka liksom vårdpersonal kommer att få tillgång till vaccinet tidigt.

Länsstyrelsen säger också att personal i ”annan samhällsviktig verksamhet” inte kommer att ha förtur till vaccinationen.

Däremot är det viktigt att verksamheter som kommunal omsorg, avfallshantering och vattenförsörjning fungerar.

Kommundirektör Bengt Marsh i Östersund har begärt att alla förvaltningar planerar i detalj hur verksamheterna ska klara av sjukskrivningar och de påfrestningar som en pandemi kan medföra.

Allt ska fungera utan avbrott, även om 50 procent av personalen är sjuka under en veckas tid.

På kommunstyrelsens sammanträde den 27 augusti ska konsekvensbeskrivning och åtgärder från alla förvaltningar redovisas.

– Vi planerar efter att det värsta scenariot blommar ut och hälften av de anställda blir sjuka, säger säkerhetschefen Lars-Åke Wallin. Det innebär att 2 500 anställda är borta från jobbet.

– Hur löser vi barnomsorgen om 50 procent av de anställda är borta? Det planeras i detalj. Kanske det går att flytta om personal som är på grundskolenivå vanlig tid, så de kan jobba inom barnomsorgen under begränsad tid.

Lars-Åke Wallin pratar mycket om samverkanslösningar mellan verksamheter.

Finns det en oro bland personalen?

– Vi måste förbereda oss för att klara vår personalförsörjning, det är orosfaktorn.

– Om man tittar på själva sjukdomen är den inte farligare än vanlig influensa, den bilden ska inte överdramatiseras. Visst målas fallen upp där folk varit friska och blir jättesjuka av influensan, men det händer i vanlig influensa också.

De flesta säkerhetsansvariga på kommunerna i länet har semester till mitten av augusti så det går inte att få veta hur långt de kommit i sin planering.

Mer läsning

Annons