Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxengrupp ger Aspergare ökad förståelse för sig själva

/
  • ”Det finns mycket forskning om Aspergers syndrom, men inte mycket om hur du kan underlätta livet för dem”, säger Karin Glad, som varit med och startat Aspergergruppen.

Personer med Aspergers syndrom lever ofta i ensamhet. Men genom Aspergergruppen kan många få känna samhörighet och utbyta erfarenheter.

Annons

– Genom gemenskap får de ökad förståelse för sig själv, säger Karin Glad, psykolog, kommunala habiliteringsteamet LSS.

Aspergergruppen startades först på prov för ett år sedan. Då var inte tanken att personer skulle få träffa andra med syndromet för att utbyta erfarenheter.

– Min tanke var att ge dem verktyg att hantera sina egna känslor. Jag har märkt att många som tar kontakt med mig har mycket stressrelaterad oro och ångest. Det de behöver är en slags mängdträning.

– Man måste försöka få någon slags vana i det, säger Karin Glad.

Karin Glad som leder gruppen tillsammans med sjukgymnasten Mette Bäckström berättar att från hennes sida handlade mötena mycket om att effektivisera tiden. Genom att träffas i grupp kan de erbjuda mängdträning.

– Men det har varit väldigt betydelsefullt för dem att träffa andra med samma diagnos. Många som har Aspergers syndrom känner sig annorlunda och blir betraktade som annorlunda i samhället. Många har blivit mobbade, säger Karin Glad.

Personer med syndromet har en begränsad förmåga till socialt samspel och kommunikationsproblem. Och för många kan gruppen innebära att de för första gången får dela gemenskap med andra.

– De får vara i ett sammanhang där de känner sig normala och inte avviker på något sätt, från säger Karin Glad.

Förhoppningen är att Habiliteringsteamet ska kunna starta nya vuxengrupper varje höst. Den senaste gruppen bestod av fem personer i åldrarna 20–35 år. De har träffats vid sjutton tillfällen och varje möte har haft ett speciellt tema rörande kroppskännedom och avslappning.

– Det har varit fantastiskt roligt att arbeta så och de som deltagit har varit överväldigande positiva, säger Karin Glad.

Mer läsning

Annons