Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill locka fler att hjälpa papperslösa flyktingar

/
  • Nätverket

Nätverket "Ingen människa är illegal" vill få fler Östersundsbor att engagera sig för papperslösa flyktingar. Därför ordnades galan "Ett rop på hjälp" under lördagen.

– Den öppnare främlingsfientligheten gör att det blir viktigare att vi syns, säger "Peter", en arrangör.

Annons

"Ingen människa är illegal" finns över hela landet, men i Östersund består nätverket mest av studenter från andra orter. Som ett försök att värva nya medlemmar ordnades "Ett rop på hjälp", där det hölls föreläsningar och bjöds på olika uppträdanden.

Två arrangörer, som inte ville skylta med sina namn, berättade för LT om hur de frågor nätverket arbetar med har blivit allt mer aktuella.

– Vi vill ge en alternativ bild till den som Sverigedemokraterna ger. Vi försöker förklara att det inte handlar om illegala människor utan om väldigt utsatta människor som behöver hjälp, säger "Peter".

Hur stor kunskap om de här frågorna har Östersundsborna?

– Just ordet papperslösa har man hört, men man vet inte riktigt vilka människor det är. Det finns de som är väldigt kunniga och hjälpsamma, säger "Erik", som också berättar att nätverket just nu hjälper en familj i länet.

"Peter" och "Erik" tycker att en av de viktigaste förändringarna som måste till är att förändra asylprocessen, så att den blir mer rättssäker och inte skapar att människor ens blir papperslösa.

– Vi står för öppna gränser, säger "Peter".

– Man lämnar inte sitt land, sin släkt, sitt språk, sin kultur utan anledning. Man har alltid en anledning att fly och söka asyl, man söker trygghet, säger "Erik".

"Ett rop på hjälp" lockade flera intresserade besökare. "Ingen människa är illegal" hoppas att flera ska engageras i deras verksamhet.

– Om man inte får Östersundsbor får man inte den stabila kärnan, säger "Erik".

Annons