Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor blev attackerad fem gånger

/
  • Victor Sundin och kapten Louise Hulusjö var bland de hemkomna soldaterna i Afghanistanstyrkan FS17 som fick försvarets medalj för inter- nationella insatser vid en ceremoni vid Livgardet i Kungsängen norr om Stockholm på torsdagen.   Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
  • ”Vid vissa enskilda händelser har jag kunnat se att lokalbefolkningen visat oss uppskattning”, säger Victor Sundin efter hemkomsten från Afghanistan.Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Efter drygt ett halvårs tjänstgöring i Afghanistan börjar nu personalen på FS17 återvända till Sverige i olika omgångar. Soldaten Victor Sundin från Östersund blev attackerad av upprorsmän och såg hur dammet piskades upp av kulor runt bilarna.

Annons

21-åringen besvarade elden i väntan på flygunderstöd:

– De fanns på en höjd, ungefär 900 meter från oss. Jag såg hur de sköt och gömde sig bakom någon form av eldställningar.

Nyss hemkommen efter sju och en halv månader i Afghanistan, där han fem gånger blev attackerad av upprorsmän med gevär och bomber, har Victor landat i de svenska julförberedelserna.

Hur ser vardagen ut när du är tillbaka?

– Det är ganska fritt. Det blir en gemensam välkomstceremoni för hela styrkan nästa torsdag. Jag ska det lugnt några månader och känna efter vad jag vill göra i framtiden.

Vad känner du att du har med dig mest av från Afghanistan?

– Kontrasten mot vardagen hemma. Man kan prata om gemenskap och nya vänner genom att åka iväg. Största lärdomen är hur unikt det är i den där delen av världen i förhållande till Sverige. Man blir väldigt ödmjuk.

– Väldigt stora delar av landet har dålig eller ingen infrastruktur. I vissa fall är dom knappt medvetna om vad som händer på andra sidan bergskedjan.

Försvarspolitiker beskriver Afghanistan som söndertrasat klanland där endast 20 procent av befolkningen lever i en nationell tillhörighet. Grupper med skumma politiska avsikter utgörs av celler, individer och nätverk utan frontlinje.

Svenska styrkan ansvarar för fyra provinser i norra delen av landet. Huvudinriktningarna är att stötta polisen och armén samt att bidra till gott styre och säkerhet.

Hur upplever du att ni har lyckats med de målen?

– Den administrativa biten har jag inte haft insyn i. På enskild soldatnivå kan jag konstatera att de personer jag varit ute med ser på sin uppgift med heder och har fått väldigt stort självförtroende för att vi lyckats så bra tillsammans under missionen, säger Victor Sundin.

Om du jämför med när ni kom dit har du någon bild av om lokalbefolkningen uppskattat er närvaro mer eller mindre under tiden ni varit i landet?

– Vid vissa enskilda händelser har jag kunnat se att dom visat oss uppskattning, vid exempelvis gripanden eller om vi lycktas få en positiv utgång i samband med eldstrid.

– Men det är en väldigt svår situation i många områden och långt ifrån våra baser så invånarna är väldigt restriktiva i sitt agerande.

Skottlossningen där ni tvingades kalla in flygunderstöd vilka stod bakom den?

– Min uppfattning är att det var tränade styrkor med talibaner. Vi lyckades ta oss vidare efter eldunderstödet till byn som var målet.

– Det var vid flera tillfällen såna här enskilda grupperingar agerade mot oss och som förtrycker folket i vissa delar av provinserna.

Ser du några framsteg i de fyra provinserna från att ni kom till det att ni åkte iväg?

– Största framsteget upplever jag är samarbetet med de afghanska styrkorna som blivit mycket bättre i slutet på missionen.

Mer läsning

Annons