Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill inte ha större barngrupper på vår skola”

/
  • Mira och hennes kompisar på Luktärtan demonstrerar för att politikerna inte ska besluta om att minska förskolepersonalen. Men protesterna hjälpte dåligt – politikerna beslutade sig om riktlinjerna för att spara 72 miljoner och mer kommer det att bli! Foto: Ulrika Andersson

En jätteprotest mötte politikerna i Östersunds kommunfullmäktige när de kom till gårdagens möte. Ett stort antal barn, föräldrar och personal från Östersunds förskolor var där för att protestera mot ett förslag till nedskärningar.

Annons

På de protesterande barnens plakat stod tydligt vad de tycker om förslaget att dra ner på personalen i förskolan. Mira på förskolan Luktärtan i Odensala hade till exempel ritat en teckning där man förstod att hon inte vill ha större barngrupper på sin förskola.

Det var efter en artikel i LT tidigare i veckan som barnskötare och förskollärare valde att agera och berätta vad de tycker om ett sparförslag som barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram.

Förslaget går i korthet ut på att minska personalen inom förskolan med 25 procent. Även om det inte finns något beslut i frågan tycker många av de anställda att det är fräckt att ens presentera ett sådant förslag.

– Vi är här för att visa att vi inte är med på deras tankegångar. Vi vill absolut inte ha ett ökat antal barn på våra förskoleavdelningar, säger Veronica Svensson som är förskollärare på Luktärtan i Odensala.

Carina Berntsdotter är förälder och har barn i förskolan. Hon och många andra besökte fullmäktigemötet i går för att visa sitt missnöje med de föreslagna neddragningarna. För henne skulle det bli näst intill otänkbart att lämna barn i förskolan om besparingarna går igenom.

– Då blir man ju tvungen att sprida sin föräldraledighet längre och försöka använda sig av mor- och farföräldrar som eventuellt kan ta hand om barnen.

Annons