Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi känner oss lurade av skolan”

/
  • Mira, Kajsa, Britta och Linn känner sig lurade på sin gymnasieutbildning.           Många av deras inriktningsval har inte blivit av och skolans dåliga information har lett till att de ångrar att de valt som de gjort. Foto: Ulrika Andersson

Deras treåriga språk­utbildning blev en katastrof. Trots löften om att kunna läsa ett flertal språk har Kajsa, Linn och Mira tvingats anpassa sin utbildning efter skolans bristande planering. Nu känns en stor del av deras gymnasietid bortkastad.

Annons

För ett par år sedan stod de inför valet vilket program de ville läsa på gymnasiet. Eftersom alla var intresserade av att kunna arbeta utomlands kändes samhällsprogrammets språkinriktning på Wargentinsskolan helt rätt. De fortsatte att läsa den franska som de påbörjat i högstadiet men när de inför årskurs två skulle välja språkinriktning slogs deras drömmar i kras.

Skolan hade i sin marknadsföring av språkinriktningen berättat att spanska var ett av flera språk som eleverna kunde välja mellan. Det visade sig vara helt felaktigt.

– Det enda vi hade att välja på var tyska, säger Linn Wedin.

Trots att tyska inte alls var det språk som de planerat att lära sig så tvingades Linn och Mira att börja traggla det från grunden. Efter bakslaget förra året så kände de i år att det var lika bra att fortsätta med tyskan så att de åtminstone skulle lära sig lite mer än bara grunderna.

Men då kom nästa bakslag.

De som styr över samhällsprogrammet har bestämt att tyskan ska tas bort för de som läser på språkinriktningen.

– Vi ville inte läsa tyska förra året men nu när vi har lärt oss grunderna och vill fortsätta sista året så tvingas vi byta, säger Mira Helander.

Inför nästa år har de i stället italienska och latin att välja mellan.

– Det känns helt värdelöst. Vi vill ju inte börja om på ett helt nytt språk nu. Det blir ungefär som att vi kommer att lära oss hälsningsfraser på flera språk men inte något på djupet, säger Linn Wedin och fortsätter:

– Vi är skitarga för att skolan gör så här. Det verkar så positivt när man ska välja inriktning med en massa möjligheter men det har ju bara varit skitsnack. Det är synd att skolan måste locka till sig elever genom att ljuga.

Linn Wedin konstaterar att hon med facit i hand borde ha valt ett helt annat gymnasieprogram. Det gör även Kajsa Berg.

– Anledningen till att man går just språkinriktningen är ju att man vill bli språkkunnig på djupet. De andra ämnen vi läser är mest a-kurser. Nu när det blivit så här med språken så innebär det att vi gått den typ sämsta utbildningen, säger hon.

– Skolan går ut med att man har en massa valmöjligheter men sedan visar det sig att det är skolan som väljer åt en, säger Mira Helander.

Annons