Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi gjorde allt vi kunde”

– Alla åtgärder vi kunde göra för säkerheten gjorde vi, säger Lina Dahlbom, en av arrangörerna till helgens tävling i Härnösand där en Östersundskille skadades.

Annons

– Vi har följt de säkerhetsrekommendationer som finns för de här tävlingarna. Men det går aldrig att hindra olyckor i en sådan här sport. Det är en farlig sport, Lina Dahlbom en av arrangörerna vid helgens tävling.

Vid uppvärmningen när åkarna testade hoppet skedde en olycka.

– Det hände en liten incident. Vi stoppade tävlingen och det saknades ett staket på ett ställe och det åtgärdade vi på en gång.

Men när den svåra olyckan inträffade då en Östersundskille skadade sig svårt så hade det inget att göra med själva hoppets konstruktion, säger Lina.

– Det var en väldigt otäck olycka och alla inblandade blev väldigt berörda av den.

– Man vill gärna hitta orsaker till sånt här när det händer, men det går inte alltid att finna. Det här var en ren olyckshändelse.

Det var isigt längst upp på hoppet i tävlingen, men alla åkarna blev väl informerade om förhållandena, fick provhoppa och gavs möjlighet att hoppa av tävlingen. Vilket en del också gjorde.

– Vi hade sjukvårdstält, sköterska och läkare på plats och ambulansen stod redo i ambulansintaget inte ens en kilometer bort, säger Lina Dahlbom och förtydligar att det bara tog några få sekunder innan sköterskan stod på plats vid den skadade Östersundskillen.

Arrangörerna har under måndagen träffat den skadade Östersundskillen och hans familj på sjukhuset i Umeå.

Annons