Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkstadskonkurs berör 14 anställda

Verkstadsföretaget Östersunds automatsvarvning lämnade på torsdagen in en konkursansökan på egen begäran. Bakgrunden är att beställningar av svarvade produkter i stort sett har upphört. Total 14 anställda berörs.

Annons

Det är finanskrisen som – precis som i många andra fall det senaste året – ligger bakom den senaste i raden av konkurser i länet. Östersunds automatsvarvning, med anor från 1972, lämnade på torsdagen in en begäran om konkurs hos Östersunds tingsrätt.

– Beställningarna har mer eller mindre upphört, säger konkursförvaltaren Jan Lindahl till LT.

”Företagen har drabbats hårt av finanskrisen samt lågkonjunkturen. Orderminskningen började redan under augusti 2008 med 30 procent och har sedan undan för undan minskat”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Orderingången har sedan fortsatt att minska med 60 procent under den här hösten och det har lett till en likviditetskris.

– De är specialiserade och underleverantör till storföretag som ABB och Huskvarna och en del internationella företag. De är sist i näringskedjan i den egenskapen och drabbas hårdast, säger Jan Lindahl.

– De gjorde också stora maskininvesteringar före finanskrisen och det lider man av nu, fortsätter han.

Sammanlagt 14 anställ- da berörs. Vad händer nu?

– Det här är ett jättefint företag som funnits sedan 1970-talet. Vi fortsätter verksamheten nu och vi vet att det är många som dragit ned beställningarna kraftigt men är ändå beroende av det de får. Vi ska försöka få dem att gasa på lite.

Det har gjorts permitteringar under året och verksamheten på verkstadsföretaget fortsätter med de anställda som behövs med det är lönegaranti under en månad.

Hur länge kan verksamheten fortsätta innan du ser att det inte håller?

– Normalt är det en månad, sedan är det svårare, säger Jan Lindahl.

Annons