Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra station används trots säkerhetsrisk

/

Banverket anklagar Östersunds kommun att använda Västra station utan lov. ”Vid besök på plats uppdagades att vår byggnad används för fullt ...”, skriver Banverket i ett brev till kommunen.

Annons

Banverket vill riva den gamla byggnaden vid Västra station i Badhusparken. Det satte dock Östersunds kommun stopp för av kulturhistoriska skäl i december och nu överklagar verket beslutet till länsstyrelsen.

Som Banverket sagt tidigare är fastigheten i dåligt skick och det är dessutom en säkerhetsrisk att ha någon verksamhet i lokalerna dels på grund av närheten till järnvägen och dels eftersom lokalerna är i dålig kondition.

Ändå används fastigheten – av kommunens upphandlade projekt Vinterparken.

”Vid besök på plats uppdagades att vår byggnad används för fullt, toaletter för allmänheten, avlopp till intilliggande byggnad, elförsörjning till flertal byggnader samt tvättmöjligheter och varmförråd”, skriver Banverket till miljö- och samhällsnämnden och poängterar att det inte finns något gällande hyres- eller nyttjandeavtal.

Banverket har upprättat ett köpkontrakt med Östersunds kommun; ett symboliskt köp för en krona, men konstaterar att det ännu inte är undertecknat.

Göte Murén, s, miljö- och samhällsnämndens ordförande, säger att han inte känner till att byggnaden nyttjas.

– Den kan användas som förråd, men det får inte finnas någon verksamhet där av säkerhetsskäl. Vi har sagt att stationen ska stå kvar som en siluett över svunna tider.

Samtidigt verkar inte kommunen intresserad av köpa fastigheten.

– Vi funderar inte på det. Inte nu i kristider med de dyra underhållskostnader det kan medföra.

Under torsdagen och fredagen ska tjänstemännen titta närmare på om och i så fall hur Västra station kan komma till nytta för kommunen.

Mer läsning

Annons